Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Mindenki ismeri a kuglófot, azt az édes tésztát, ami többnyire mazsolát is tartalmaz, és porcukorral van meghintve. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni erről a népszerű süteményről, valamint néhány jó tanácsot is adunk azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni az elkészítése során.
A kuglóf hagyománya is hosszú múltra nyúlik vissza. A nevének eredete, valamint a története is vita tárgya, sok-sok legenda övezi. Valószínűleg egy párizsi cukrászdában készült el az első változat. A kuglóf lehet gyümölcsös, lehet csokis, illetve lehet élesztős és lehet kevert tésztás. Számtalan variációja létezik, az elkészítése pedig nem igényel különösebb szakértelmet.
A sütést mindenképpen előmelegített sütőben kell elkezdeni
Talán nincs nagy jelentősége annak, hogy valójában honnan is származik a különleges sütemény. Sőt, az sem igazán fontos, hogy melyik az eredeti recept. A lényeg az, hogy egy igazán különleges desszertről van szó, mely akár az ünnepi asztal dísze is lehet.
Jó tanács a sütéshez, hogy a mazsolát érdemes lisztbe forgatni, mielőtt a süteménytésztába kerülne. A sütést pedig mindenképpen előmelegített sütőben kell elkezdeni, és az első 20 percben semmiképp sem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Ezt a két tanácsot betartva máris sokat tettünk a tökéletes végeredmény eléréséhez.
Elengedhetetlen a tökéletes sütőforma beszerzése
A tökéletes kuglóf elkészítéséhez a megfelelő recept megtalálása mellett elengedhetetlen a tökéletes sütőforma beszerzése. Kulcsfontosságú szerepe van a sütemény tökéletes elkészítésében. Milyen tulajdonsággal rendelkezik az ideális sütőforma? Fontos, hogy tapadásmentes bevonatú legyen, hogy könnyen kivehető legyen belőle a kuglóf.
Továbbá elengedhetetlen, hogy könnyen lehessen tisztítani, valamint az is, hogy +230°C-ig hőálló legyen. Érdemes olyan változat mellett dönteni, melyre a gyártó több éves garanciát vállal. Hol található ilyen kivitel? A Fackelmann Shop kuglófformái között, ahol kizárólag megbízható gyártók termékei találhatóak. Ezek a termékek hozzájárulnak a tökéletes végeredmény eléréséhez, segítségükkel egyenletesen megsüthető a tömör tésztás édesség.
A kuglóf reggelire, délutáni tea mellé vagy akár ajándékba is tökéletes választás
A jó kuglóf egyik titka talán az, hogy érdemes egy éjszakát pihenni hagyni a sütést követően. Ha erre nincs idő, akkor is mindenképpen érdemes megvárni, hogy kihűljön a megvágás előtt. A formából való kiborítás megkönnyíthető, ha előtte a forma vízgőz fölé van tartva.
Továbbá a porcukorral való megszitálást sem szabad kihagyni. Sőt, olvasztott csokoládéval is megkenhető. A dekorálási lehetőségeknek csupán a képzelet szab határt. A kuglóf reggelire, délutáni tea mellé vagy akár ajándékba is tökéletes választás. Légmentesen lezárva sokáig eltartható, de konyharuhával letakarva sem szárad ki. Több napig ízletes marad, de a maradék akár le is fagyasztható.