Értékelve: 1x
(5.0 pont)
CÍMKÉK

Az elektromos cigarettákhoz számos ízű aromát lehet kapni, de a vanília ezek közül is kiemelkedő népszerűségnek örvend. És ez nem csupán azért van, mert sokan nem mernek kísérletezni, vagy mert ragaszkodnának a már ismert dolgokhoz. Ez az íz egyszerűen le tudja venni az embert a lábáról.

Ismerjük már gyerekkorunk óta, előhoz rengeteg szép emléket, ráadásul igazán jól lehet kombinálni az egyéb édes és gyümölcsös ízekkel is. De vajon mennyit tudsz a vaníliáról? A következő cikkben bővítheted az ismereteidet, hogy igazi vanília szakértővé válhass.

 

Honnan származik a vanília?

 

Azt a városi legendát már szinte mindenki hallotta, hogy a fagyiban és a vaníliás finomságokban tulajdonképpen a hódok végbélmirigyéből nyert váladék található, attól lesznek olyan illatosak és ízletesek ezek az ételek. Ez viszont igen távol áll a valóságtól. A vaníliaaroma ilyen módú előállítása kimondottan körülményes és költséges is, és igen komoly etikai kérdéseket is felvet, hiszen a világ egyre tudatosabban fordul az állatok kizsákmányolása ellen.

 

Te is szereted a vaníliát? Csak magában? Vagy más ízekkel kombinálva? Nyitott vagy esetleg újdonságokra is? Nézd meg a Liquid-Aroma.hu szerteágazó aromakínálatát, ahol biztosan megtalálod a neked tetsző ízeket.

 

A vanília valójában egy mexikói növény, a Vanilla planifolia termése. Ennek a növénynek a létezése sokáig a bennszülött totonac indiánok titka volt, de az azték hódítások után elég sok helyen elterjedt. Mára már a trópusokon széles körben termesztik, Madagaszkár a legnagyobb termelővé nőtte ki magát.

 

Hogyan készül a vaníliakivonat?

 

A sütés-főzés során sok esetben valóban a vanília növény részeit használják az ízesítésre, ennek eredményeként láthatod az apró, fekete magokat az ételekben, fagylaltokban. Ott azonban, ahol ez nem vagy csak nehezen elfogadható, esetleg drágának minősül az alapanyag beszerzése, ott maradt a vaníliakivonat használata.

 

Ennek az elkészítése során a felaprított vaníliarudakat körülbelül két napon át alkoholban és vízben áztatják, azaz macerálják. Ezután a folyadékot hónapokon át tovább érlelik, hogy intenzívebbé váljanak a szag- és ízhatások. Az érlelés után leszűrik, hogy ne maradjanak benne zavaró darabok, és eredményül egy tiszta, borostyán színű vaníliakivonatot kapnak. Ennek léteznek különböző erősségű (kétszeres, háromszoros) változatai, amiket szintén előszeretettel alkalmaznak a konyhákban.

 

Hogyan készülnek a mesterséges vaníliaaromák?

 

A vaníliababokban szintetizálódik az a vegyület, ami végül az ízét és az illatát adja a növénynek. Ezt már jó ideje mesterségesen, laborkörülmények között is elő tudják állítani. Konyhai körülmények között is egyre elterjedtebb a használata, hiszen a vaníliaesszenciák is szinte kivétel nélkül ilyen módon kerülnek előállításra, de a költséghatékonysága miatt előszeretettel használják a mesterségesen készített aromákat a legtöbb ipari termelés során is.