5
Abesszin macska, a miniatűr puma
Azt tartják, az abesszin macska a fáraók szent macskájától származik, de sokkal valószínűbb, hogy tudatos és gondos tenyésztői munka eredménye.

Abesszin macska, a szent macska

Erről a macskáról az a hír járja, hogy a fáraók szent macskájától származik, de sokkal valószínűbb, hogy tudatos és gondos tenyésztői munka eredménye. Az viszont tény és való, hogy a régi egyiptomi freskókon fellelhető macskaábrázolások nagyon hasonlítanak az abesszin cicára.

 

macska, abesszin macska, cica
Az abesszin macska szófogadó állat

 

Az is tény, hogy a rómaiak vittek magukkal Egyiptomból ilyenféle macskákat Angliába, s ezek lehettek a mai abesszin elődei. Mindenesetre a hivatalos abesszin macska standard Angliában készült el 1929-ben, de már 1883-ban kiállítottak néhány példányt a londoni Kristály-palotában megrendezett szépségversenyen.

Miniatűr puma

Az egyik legkedveltebb rövid szőrű fajta. Rajongói szerint az abesszin macska olyan, mint egy miniatűr puma. Egy bizonyos: intelligens, készséges és - ami pedig "macskakörökben" elég nagy ritkaság! - engedelmes állat. Rövid szőrű, vörös és kék színváltozatban tenyésztik. Az abesszin macska közepesen hosszú, elegáns, erős, rugalmas, jól fejlett erős izomzatú. A hosszú farka tőben vastag, elkeskenyedő. Lábai hosszúak, izmosak és kecsesek. Mancsa kicsi és ovális. Nyaka karcsú.

 

macska, abesszin macska, cic
Az abesszin macska karcsú és kecses cica

 

Angol elnevezés: Abyssinian
Német elnevezés: Abessinier
Francia elnevezés: Abyssin

CFA standard leírás: http://www.cfainc.org/breeds/standards/abyssinian.html

 

Abesszin macska

 

értékelés