Amerikai rövidszőrű macska (American Shorthair)
A macskák paradicsomában, Amerikában - ahol hozzávetőleges 40 millió macska él - minden negyedik család tart valamilyen doromboló szépséget. 

Az amerikai rövidszőrű csendes társ

A macskák paradicsomában, Amerikában - ahol hozzávetőleges becslések szerint 40 millió macska él - minden negyedik család tart valamilyen doromboló szépséget. Az amerikai tenyésztők számos új fajta "feltalálásával" büszkélkedhetnek. Ilyenek például az amerikai rövid szőrű cicák, melyeknek ősei minden bizonnyal Európából származnak. Fölöttébb kellemes természetű, szelíd vérmérsékletű, tartózkodó állatok, soha nincsenek terhére gazdájuknak. Ritkán "beszélnek", de ha mégis megszólalnak, hangjuk az emberi fül számára halk, lágy, kellemes.Az amerikai rövidszőrű megjelenése

Az európai rövid szőrű macskáknál valamivel könnyebb, elegánsabb, finomabb típust képviselnek, de még ők is nagy, rendkívül erőteljes és atléta alkatú macskák. Ennek ellenére hajlékony, karcsú, rugalmas mozgású állatok, szinte nesztelenül közlekednek. Fejük viszonylag nagy, kissé szögletes alakú, valamivel hosszabb, mint amilyen széles. Fülük széles alapú, a hegye lekerekített. Szemük nagy, kerek, tekintetük ragyogó és rendkívül figyelmes. Szőrzetük rövid, kemény, télen sűrűbb, mint nyáron. Hiba a fehér folt, a puha, hosszú szőrzet és a rövid farok. Nem szívesen tenyésztik a túl élénk, de a túl esetlen példányokat sem.

 

amerikai-rovidszoru-macskak


Makréla ezüst

Mintázata pontosan olyan, mint az európai rövid szőrű cirmos macskáé. Alapszíne világos, halványezüst. Csíkos rajzolata éjfekete. Orrtükre téglavörös, talppárnái mélyfeketék. Szeme zöld vagy mogyorószínű.

 

Foltos vörös cirmos

Érdekes megjelenésű macska. Alapszíne vörös, csíkozása mélyvörös. Az orrtükre és a talppárnái téglavörösek. Szeme ragyogó aranyszínű.

Angol elnevezés: American shorthair
Német elnevezés: American shorthair
Francia elnevezés: Américain a poil court

CFA standard leírás: http://www.cfainc.org/breeds/standards/american-sh.html

értékelés