Japán csonkafarkú macska
A japán csonkafarkú macska ősi, természetes távol-keleti macskafajta. Legfontosabb fajtajegyeit - köztük azt, hogy mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók - ezeréves festményeken is felfedezhetjük.

Japán bobtail macska

A japán csonkafarkú, alias japán bobtail macska ősi, természetes távol-keleti fajta. Legfontosabb fajtajegyeit - azt, hogy mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók, továbbá furcsa, pamacsszerű, csonka farkát - azokon az ezeréves festményeken is felfedezhetjük, amelyek akkoriban készültek, amikor az első példányok Kínán és Koreán át eljutottak Japánba.

japán csonkafarkú macska, bobtail, cica
A japán bobtail cica, különleges macsakfajta

A japán csonkafarkú macska közepes méretű, nyúlánk, karcsú és elegáns, ugyanakkor erős izomzatú. A lábai erősek és karcsúak, a mancsai oválisak. A farka kissé bogos és görbült, nem lehet hosszabb 8 cm-nél. A rövid szőrű változatnál a szőrzet a farkon picit hosszabb, mint a testen, és mind a rövid, mind a félhosszú szőrű változatnál pom-pom benyomást kelt.

 

Mint egy jól nevelt kutya

A japán csonkafarkú macskára jellemző még a bundáján egymástól élesen elütő foltokban megjelenő színe: a fehér, a fekete és a vörös. Japánban Mi-Ke a különleges cica neve. Arról nevezetes, hogy - akár egy jól nevelt kutya - gyakran felemeli egyik mellső lábát, és így "kér", illetve "köszön".

A japán áruházak kirakataiban éppen ezért gyakran látható porcelánból készült szobra, amint a már említett pózban "üdvözli" a látogatókat. Ezeket a szerencsét hozó szobrokat Maneki Nekónsik-nak, "köszönő macskának" hívják.

macska, cica, csonkafarkú macska
Japán csonkafarkú macska

 

A japán csonkafarkú macska jelleme

Intelligens, barátságos, hűséges cica. A legtöbb macskától eltérően szeret úszni, és kutya módjára apportírozni. Gyakran hallatja hangját, de ennek ellenére egyáltalán nem hangos, inkább azt mondhatnánk, hogy nagy "szókinccsel" rendelkezik. Élelmezése meglehetősen bonyolult feladat: kizárólag halat eszik! A hideg időjárásra is módfelett érzékeny. Tartása nem egyszerű, de egy nem mindennapi macskának ennyi kijár!

Angol elnevezés: japanese bobtail
Német elnevezés: Japanese Bobtail
Francia elnevezés: bobtail japonais

CFA standard leírás

értékelés