Az orosz kék macska valószínűleg az oroszországi Arhangelszkből származik; angol tengerészek vihették át a szigetországba. A múlt században még "arhangelszki kék" volt a neve.

orosz-kek-macska
Valószínűleg az oroszországi Arhangelszkből származik; angol tengerészek vihették át a szigetországba. A múlt században még "arhangelszki kék" volt a neve, de hívták máltai és spanyol macskának is. Mellesleg soha nem derült ki, hogyan, milyen fajtákból alakították ki ezt a változatot.

Amit biztosan tudunk róla, az csupán annyi, hogy Angliában a század végén mutatták be kiállításon, és miután ebből a fajtából csak nagyon kevés példánnyal rendelkeztek a tenyésztők, angol kék macskával és kék sziámival pároztatták az állományt. Ez a meggondolatlan lépés az orosz kék különleges szőrzetének elvesztését eredményezte.

A II. világ-háború után azonban a lelkes tenyésztők sikeresen "helyreállították" az eredeti fajtát, s ma már viszonylag jó példányokat láthatunk a macskaszépségversenyeken. Félénk, csendes, nyugodt, szeretetre méltó, jól alkalmazkodó állat. Gazdájához nagyon ragaszkodik, kifejezett szobacica.

Erős köteléket alakítanak ki az emberekkel, főleg gazdájukkal. Leginkább személyiségük és szőrzetük miatt választják háziállatnak.

Angol elnevezés: russian blue
Német elnevezés: Russisch Blau
Francia elnevezés: russian blue

CFA standard leírás: http://www.cfainc.org/breeds/standards/russian.html

értékelés