-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Autóalkatrész értékesítő
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
takarító
-
Műszaki ügyintéző
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Recepciós
2024. 10. 06
-
Felszolgáló
2024. 10. 06
-
"IT application operation expert (Logistics, SCM & Trading)"
2024. 10. 05
-
Test & Release Manager / management expert
2024. 10. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Némi aggályok merültek fel a nyers macskaeledelt illetően. Egyesek attól tartanak, hogy a nyers hús szalmonellát, toxopazmózist, vagy más káros baktériumot tartalmazhat és a hús megfőzése az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk ezektől a veszélyes (akár halálos) baktériumoktól.
Elsőre az érv valósnak tűnik, de mi történik, ha kissé mélyebbről figyeljük a témát?
A vadmacskák kizárólag nyers húst és csontokat esznek. A házi macskák étrendje, más macskafélék étrendjéhez hasonlóan, nyers húsú alapokon fejlődött ki. Emésztőrendszerük elsődlegesen a nyers hús feldolgozására alkalmas.
Add már... |
Tudni kell, hogy igazából kizárólag a macska és medvefélék nevezhetőek igazán ragadozó (húsevő) állatoknak. Fogsoruk is ezt bizonyítja. Hegyes fogaik alkalmasak a zsákmány elejtésére, míg erős állkapcsukkal csontokat is könnyedén ketté tudnak harapni, illetve emésztőszerveik rövidek, mivel a nyers hús igen könnyen emésztődik.
Az emberiség gyakran abban a téveszmében él, hogy a természet felé fejlődött, de ez igen távol áll a valóságtól!
A holisztikus állatorvosok megállapították, hogy, ha egy macskát nyers hússal etetnek, eltűnnek az olyan krónikus degeneratív betegségek mint a: macska-leukémia, szívproblémák, daganatos megbetegedések, vagy a meddőség.
Richard Kearn úgy gondolja, hogy „minden gerinc-próbléma a nem megfelelő étkezés következménye, olykor ez az anyamacska terhességének időszakáig vezethető vissza."
Biztos nem veszik észre, ha én is csipegetek kicsit. |
Richard Pitcarin úgy tartja, hogy: „ Az ételek annyira összetettek, hogy a mai napig nem értjük még őket. Egyes kutatások kimutatták, hogy a macskáknak olyan taurin, és aminó savakra van szükségük amelyeket kizárólag állati szövetekből nyerhetik, főzés során ezek a savak megsemmisülnek. Újabban a macskaeledelekhez is adagolják az említett savakat. Mindenképpen fontos a macskáknak olyan étrendet biztosítani, amely közel áll eredeti, evolúciós étrendjükhöz."
Ha belegondolunk, hogy a macskafélék több százezer évvel ezelőtt indultak fejlődésnek, igen furcsa elhinni, hogy a pár évtizede létező üzletben is kapható macskaeledel tápanyagban gazdabbak lennének, mint eredeti táplálékuk.
Mi a szalmonella?
A szalmonella ételmérgezés, amit fertőzött ételből lehet elkapni. A vadmacskák csupán a frissen elejtett prédájukat eszik meg, tehát ez a hús friss, mondhatni még meleg, a friss hús pedig nem hordoz fertőzéseket. A szalmonella a helytelenül tárolt ételeknél jelentkezik.
A macskák nagyon válogatósak mivel felismerik a romlott húst. Viszont a házi macskáknak leggyakrabban nincs más választásuk mint megenni az eléjük tett eledelt.
A macskák nyers hússal való etetésének legfontosabb tudnivalói: a macskának szánt húst ajánlottan két, de maximum négy napig szabad a hűtőben tárolni (a hűtőd hőmérsékletétől függően). A hús többi részét fel kell porciózni és lefagyasztani.
A toxoplazmozis ritkán okoz súlyos megbetegedést, a baktérium a gyenge immunrendszerű egyedeket fertőzheti meg, vagy azokat amelyek gyógyszeres kezelés alatt állnak. Ez érvényes mind a macskák, mind az emberek esetében.
A te helyedben, én nem enném meg. |
A vadmacskák csupán erős immunrendszerük segítségével tudnak életben maradni és minden bizonnyal a nyers hús és a csontok igen csak hasznukra válnak immunrendszerük karbantartásában.
Nino Aloro állatorvos elmondása szerint a macskák hólyaghurutos megbetegedéseinek hátterében az esetek 90%-ban a nem megfelelő étkezés áll. A kezelést követően a betegség visszatérésének esélye lecsökken azoknak a macskáknak az esetében, amelyek a megfelelő tápanyagban részesülnek. Viszont abban az esetben, ha a macskát ismét üzleti táppal etetik, a hólyaghurut általában visszatér.
Mindig csak a legfrissebb húst vegye meg macskájának, a hús kiválasztásában és kezelésében legyen ugyanannyira körültekintő, mint saját ételeivel szemben. Ha a macska nem hajlandó megenni a húst, az annak a jele, hogy valami nincs rendben vele. A hús, vagy már romlandó félben van, vagy klórral van behintve, a klórt egyes hentesek a hús élettartamának meghosszabbítására használják
Madeline Innocent gyakorló homeopata és naturalista, a nyugat-ausztráliai nyűzsgésben nem csupán embereket, de állatokat is gyógyít. Szereti terjeszteni a homeopátia és más természetes gyógymódok jótékony hatását és sokat ír is a témáról.