CÍMKÉK macska tej édesség
Szereti a cicád a fagylaltot?
A cicák szeretik a tejszínt, az édességet, a sütik tetején található krémet, de vajon érzékelik is az édes ízt? 


Én, és bizonyára minden macskatulajdonos lelkesen kínál néha cicájának egy kis édes tejszínt vagy valami finomságot, amit éppen eszik, melyet a cica bőszen le is nyalogat az ujjunkról. De vajon miért teszi, érzi az édes ízt? Joseph Brand, a philadelphiai Kémiai Érzékek Központ (Monell Chemical Senses Center) kutatója szerint nem érezheti, ugyanis a macska világ életében ragadozó, vagyis húsevő volt, így nyelvében nem alakultak ki az édes ízt érző receptorok, hiszen nem volt szüksége rá. A macskákat ugyan nem tudjuk megkérdezni, hogy mennyire ízletes nekik a számunkra édesnek érzékelt falat, de az tény, hogy szívesen elfogadják néha napján...

 

cica_fagyi1


A macskák nyelve


De ha tudományos oldalról vizsgáljuk meg a kérdést, akkor bizony van valami abban, amit a kutatók állítanak. Az édes íz érzékeléséért ugyanis olyan receptorok felelősek, melyek egy összekapcsolódó fehérjepárt tartalmaznak, és amikor cukor kötődik ezekhez a receptorokhoz, akkor a nyelven található érzelőbimbók érzékelik ezt és továbbítják az agynak. A philadelphiai kutatók szerint ez a speciális (kapcsolt fehérjepárt tartalmazó) receptor hiányzik a macskák nyelvéből. Ezt úgy bizonyították be, hogy vizsgálták a macskák DNS-ének azon szakaszát, mely ezt az adott fehérjét kellene, hogy kódolja, de nem találták.

Természetesen ők is tisztában vannak azzal, hogy a macskák szívesen nyalogatják az édességet, de ezt nem a cukortartalom, hanem az adott édesség egyéb összetevői, például a zsírtartalom miatt teszik.

 

cica_fagyi2

 

Mi az amit viszont kerüljünk?

 

Az 5 legmérgezőbb étel a macska számára >>

Mérgező virágok>>

Mérgező szobanövények>>

 

A témához kapcsolódó kérdések és válaszok a Dr. Háziállat rovatban:

értékelés