- -
5
A kongói páva (Afropavo congensis)
Napjainkban keveset tudunk a kongói páváról, azt is csak természeti tanulmányokból, sajnos minden arra utal, hogy a faj védelemre és megőrzésre szorul. A madárvilág birodalmában a kongói páva egyedülálló. Ő az egyetlen fácánfajta Afrikában.

Nagyon keveset tudunk erről a fajról, azt is csak természeti tanulmányokból, de minden utal, hogy a faj védelemre és megőrzésre szorul.

A kongói medence a vadvilág számos, nagyon különleges fajnak is otthont ad, melyek közül több csakis a Kongói Demokratikus Köztársaságban fordul elő. A madárvilág birodalmában a kongói páva egyedülálló. Ő az egyetlen fácánfaj Afrikában. Ez a félénk madár a páva primitív fajának van nyilvánítva.

 

Afropavo congensis
Egyedülálló vagyok

Általános leírás

A kakas gyönyörű, sötét tollazattal van borítva, izzó égszínkék. Csillogó megjelenésüket a fehér, függőlegesen álló fejtetői tolla, a nyakán kivillanó csupasz torok bőr, mindkét lábán pedig a sarkantyú fokozza. Az indiai vagy ázsiai pávával (Pavo cristatus) szemben, a kongói pávák nem rendelkeznek dísztollakkal farkukon. Bár mindkét faj szívesen teríti ki dicsekedésképp farok tollazatát, a kongói páva 14 centiméteres farktolla elmarad pompában az indiai páva 150 centiméteres dísztollaitól. A rövidebb farktoll viszont hasznosabb lehet a sűrű dzsungelben. A tojók testének alsó része, melle és homloka gesztenyebarna, a háta fémes zöld színét pöttyös, szem alakú mintázat díszíti, mely a rejtőzésben is segíti az erdőben. Mindkét nem tollazata csak a második életévükben fejlődik ki. Mindazonáltal ezek a pompás madarak a kongói dzsungel gyöngyszemei.

 

 

Kongói páva
Üdvözlöm a rokonaimat!

Felfedezése

A fajta 1913-ig ismeretlen volt a nyugati világ számára. 1913-ban James P. Chapin felfigyelt egy kékesfekete fémes tollra, mely egy helyi hivatalnok kalapját díszítette az Ituri erdőben. 23 évvel később belebotlott a Kongói Múzeumban, Belgiumban két darab kitömött példányra, melyet kidobtak, mivel azt gondolták, hogy azok fejletlen indiai pávák. Azonnal elindult Kongóba és beszerzett néhány példányt, hogy tanulmányozhassa őket. Az ő erőfeszítéseinek köszönhetően, 1936-ra hivatalosan a tudomány számára is bemutatták ezt a fajt. Becslések szerint 2009-ben a populáció száma 2500-9999 között volt, mely 701.000 négyzetkilométeren, csakis a Kongói Köztársaságban fordul elő. A legnagyobb létszámban a száraz erdőkben találhatóak meg.

A természetvédelmi világszövetség (IUCN) vörös listájára kerültek és veszélyeztetett fajként tartják számon alacsony számú populációjuk miatt, amely tovább csökken. A tanulmányok szerint kisebb csoportokban vannak jelen előfordulási helyeiken. Megalapozott kutatások alapján a tudósok egyetértenek abban, hogy számuk egyre csökken.Természetes élőhelye megváltozott a mezőgazdasági területek és a fakitermelés miatt, és ez fenyegeti a populáció túlélésének esélyét. Az utóbbi évtizedben a bozóthús iránti hatalmas kereskedelmi érdeklődés hozzájárult a populáció csökkenéséhez. Otthonában ugyanis ugyanúgy vadásszák húsáért ezt a fajt is.

 

Impozáns hím példány
Impozáns hím példány

 

Ez a páva monogám életet él. Éjszaka jól lehet hallani őket. A kakasok emelkedő hangmagasságú hívásaira a tojók süllyedő hangmagassággal válaszolnak. Mivel az egyenlítőtől délre laknak, a tojásokat minden évben két évszakban rakják le június- augusztusban, illetve február- márciusban. Egy fészekben akár 10 tojás is lehet, amit könnyű begyűjteni. Treculia Africana nevezetű gyümölcsöt gyakran használják, hogy csapdába csalogassák a gyöngytyúkot, a pávát vagy a francolin fajdot.

értékelés