- -
CÍMKÉK pingvin pingvinek
15 érdekesség a pingvinekről
A pingvinek a legismertebb és legkedveltebb madarak a világon, és a legegyedibbek is. Lássuk, vajon miért?

1. A világon 18 pingvinfajta él. Míg egyes fajták jól megélnek, 13 fajta populációi csökkenő tendenciát mutatnak.

pingvinek1

2. Pingvinek csak a déli féltekén találhatók. Míg a legtöbben az Antarktisszal asszociálják a pingvineket, azok sokkal elterjedtebbek, pingvin-populációkat találhatunk Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

3. A legészakibb pingvinfaj a galápagoszi pingvin, mely egész évben az Egyenlítő környékén él.

galapagosz_pingvin

4. A pingvinek már évmilliókkal ezelőtt elvesztették képességüket a repülésre, de úszólábszerű szárnyaik és áramvonalas testük remek úszókká teszik őket. Ők a leggyorsabban úszó és legmélyebbre merülő madárfaj.

5. Úszás közben a pingvinek a víz felszínére ugranak, ezt a gyakorlatot bukdácsolásnak nevezik. Ettől apró buborékokból álló réteg képződik tollazatukon, amely csökkenti a súrlódást, ez lehetővé teszi a 32 km/h úszási sebesség elérését.

6. Fehér hasuk és fekete hátuk remek védelmet nyújt a pingvineknek a vízben, mert sem alulról, sem felülről nem látszanak, tollazatuk két színe remekül álcázza őket.

pingvinek

7. A pingvinek húsevők, így élelmüket a tengerből vadásszák. Fajtól függően, különféle tengeri állatokat esznek: halakat, tintahalat, garnélát és egyéb rákféléket.

8. A pingvinek sokkal jobban látnak a víz alatt, mint a parton. Ez nagy előnyt jelent a víz alatti vadászatnál, remekül látnak még homályos, vagy zavaros vízben is.

9. A császárpingvinek a legnagyobbak a pingvinfajták közül, súlyuk elérheti a 40 kg-ot is. A kék pingvinek a legkisebbek, súlyuk csupán 1 kg.

10. A sárga szemű pingvineket tartják a legritkább fajnak, számuk alig éri el az 5000 példányt. Csak Új-Zéland délkeleti partjai mentén és a környező szigeteken élnek.

11. A pingvinek társas madarak, több tízezer fős kolóniákban élnek. Évezredek óta ugyanazokon a helyeken fészkelnek, és a kolóniák száma több millió.

 

12. A császárpingvinek és a királypingvinek nem építenek fészket. Ehelyett a pingvinpár egyik tagja hordja az egyetlen tojást a lábain, az ott levő bőrredőbe burkolva.

13. A császárpingvineknél a hím költi ki a tojást, télen, két hónapig evés nélkül, amíg a nőstény a tengeren van. Ez idő alatt a hím feléli zsírtartalékait, elveszítve így testsúlyának csaknem felét. Amikor, röviddel a csibék kikelése után, a nőstények visszatérnek, a hímek gyorsan átadják nekik a szülői feladatokat.

14. Fajtától függően, a vadon élő pingvinek 15-20 évig élnek. Ez idő alatt életük 75 százalékát a tengeren töltik.

15. A pingvineknek sok természetes ellensége van, életterüktől függően: leopárdfókák, oroszlánfókák, kardszárnyú delfinek, kígyók, cápák, és rókák. A szennyezés is fenyegetést jelent a pingvinekre nézve, az olaj- és más szennyeződések, valamint a globális felmelegedés megváltoztatja a pingvinek élelmiszerforrásainak eloszlását. És ne feledkezzünk meg az orvvadászokról sem.

értékelés