- -
Pingvinfajok, avagy minden pingvin a listánkon van
A következő cikk nagyon hasznos, mert nincs olyan pingvinfaj, amit nem találsz meg itt. Szépen csoportosítva vannak, hogy minden világos és átlátható legyen:)

Adélie pingvin (Pygoscelis adeliae)

  • Magassága: 45-60 cm
  • Súlya: 3,5-4,5 kg
  • Élőhelye: Az Antarktisz kontinens cirkumpoláris része és a környező vizek, a jégtáblák között.
  • Alacsony veszélyeztetettségi szint, a populáció becsült nagysága 4.931.600 egyed.

pygoscelis-adeliae

Afrikai (vagy pápaszemes) pingvin (Spheniscus demersus)

  • Magassága: 63-68 cm
  • Súlya: 2,7-3,6 kg
  • Élőhelye: Dél-Afrika és Namíbia
  • Sérülékeny populáció, becsült nagysága 180.000 felnőtt példány.
  • Az afrikai pingvinek lyukakban, odúkban fészkelnek, hogy védelmet találjanak az erős napfény és a ragadozók elől.
  • Az afrikai pingvinek hangja hasonlít a szamáréra.

spheniscus-demersus

Szakállas pingvin (Pygoscelis antarctica)

  • Magassága: 70-76 cm
  • Súlya: 3,8-4,3 kg
  • Élőhelye: Az Antarktisz környékén, a szigeteken és az Antarktiszi-félszigeten.
  • Alacsony veszélyeztetettségi szint, a populáció becsült nagysága 15.000.000 egyed.
  • A szakállas pingvin a második legnépesebb pingvinfaj a világon. Ez a faj egy olyan csoporthoz tartozik, amelyet ecsetfarkú pingvineknek is neveznek.

szakallas-pingvin

Császárpingvin (Aptenodytes forsteri)

  • Magassága: 90-110 cm
  • Súlya: 27-40 kg
  • Élőhelye: Az Antarktiszon szétszórtan körülbelül 40 kolónia él.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 436.200 példány.
  • A császárpingvin a legnagyobb testű pingvinfaj.
  • Ez a pingvin bírja a legjobban a zord időjárási viszonyokat.

csaszar-pingvin-kep

Koronás pingvin (Eudyptes sclateri)

  • Magassága: 63 cm
  • Súlya: 2,7-3,5 kg
  • Élőhelye: Nagy részük Új-Zélandon, kis hányaduk az Antipodes, Bounty és Auckland-szigeteken él.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 330.000 példány.
  • A koronás pingvinek fejét sárga tollak díszítik.

koronas-pingvin

Fjordlandi (vagy szélescsőrű) pingvin (Eudyptes pachyrhynchus)

  • Magassága: 60 cm
  • Súlya: 2,7-3,1 kg
  • Élőhely: szub-Antarktiszi szigetek, Új-Zéland
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 5.000-6.000 példány.
  • A fjordlandi pingvin a legfélénkebb és legritkább faj a koronás pingvinek közül.

fjordlandi-pingvin

Galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus)

  • Magassága: 53 cm
  • Súlya: 2,3-2,7 kg
  • Élőhely: Egész évben a Galápagos szigetek partjai mentén él.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 3.000-8.000 példány.
  • Igazi trópusi pingvinek, melyek a forró Galápagos szigeteken élnek, ők a legészakibb pingvinek. Élőhelyükön a hőmérséklet gyakran meghaladja a 37 C fokot.

galapagoszi-pingvin

Szamárpingvin (Pygoscelis papua)

  • Magassága: 76-90 cm
  • Súlya: 4,5-6,3 kg
  • Élőhelye: Szub-Antarktiszi szigetek, Antarktiszi-félsziget
  • Alacsony veszélyeztetettségi fok, a populáció becsült nagysága 628.000 példány.
  • Az ecsetfarkú pingvinek csoportjába tartoznak, ahová az Adélie- és szakállas pingvinek is. Ezek közül a szamárpingvinek a legfélénkebbek.

szamar-pingvin

Humboldt-pingvin (Spheniscus humboldti)

  • Magassága: 45-60 cm
  • Súlya: 2,7-5 kg
  • Élőhelye: Dél-Amerika nyugati partjai mentén (Chile és Peru). Bár a levegő hőmérséklete magas, a Humboldt áramlat vize hideg.
  • Veszélyeztetett populáció. Becsült nagysága 13.000 példány.
  • Számos tényezőnek köszönhetően a Humboldt-pingvinek száma veszélyesen megcsappant az elmúlt 100 évben. Költőhelyük kisebb, élelemforrásaik kiapadóban vannak, és az El Nino hatása is egyre súlyosabban érinti a populációt. A biológusok küzdenek e faj fennmaradásáért.

humboldt-pingvin

Királypingvin (Aptenodytes patagonicus)

  • Magassága: 93 cm
  • Súlya: 13-20 kg
  • Élőhelye: Szub-Antarktiszi és Antarktiszi szigetek.
  • Alacsony veszélyeztetettségi fok, a populáció becsült nagysága 3.276.890 példány.
  • A királypingvin a második legnagyobb testű pingvinfaj.
  • Társas pingvinek, többezer fős kolóniákban élnek.
  • Egész évben együtt van a kolónia, mivel egy pingvinfióka felnevelése 15-18 hónapig tart.

kiralypingvin

Kék pingvin (vagy törpepingvin) (Eudyptula minor)

  • Magassága: 25-30 cm
  • Súlya: 0,9-1,3 kg
  • Élőhelye: Ausztrália és Új-Zéland. A partok mentén, elszigetelt csoportokban élnek, 6 alfajua ismeretes.
  • Stabil populáció, becsült nagyságuk 700.000-1.200.000 példány.
  • A kék pingvin a legkisebb pingvinfaj, kizárólag Ausztráliában és Új-Zélandon él.
  • A kék pingvinek hangja változatosabb, mint a többi pingvinfajé.
  • Evolúciós szempontból azonban ők a legprimitívebbek.

kek-pingvin

Bóbitás pingvin (Eudyptes chrysolophus)

  • Magassága: 70 cm
  • Súlya: 4-6 kg
  • Élőhelye: Életének háromnegyedét a vízben tölti. A szub-Antarktisz meredek, sziklás szigetein él, ahol az Indiai és Atlanti Óceánok érintik az Antarktiszt. Az egyik kolónia az Antarktisz-félszigeten él.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 18-23 millió példány.
  • E pingvinfaj a fejét díszítő sárga tollbóbitáról kapta elnevezését.
  • A bóbitás pingvin a legnagyobb a koronás pingvinek csoportjában.
  • Ez a faj él a legközelebb az Antarktiszhoz.

bobitas-pingvin

Magellán-pingvin (Spheniscus magellanicus)

  • Magassága: 35-55 cm
  • Súlya: 3-7 kg
  • Élőhelye: Közép-Chile és Közép-Argentina, dél felé a Horn-fok és a Falkland-szigetek.
  • Alacsony veszélyeztetettségű populáció, becsült nagysága 2.600.000 példány.
  • A Magellán-pingvin a Spheniscus-nemzetség négy fajának legnépesebbje. A másik három faj: a Humboldt, az afrikai és a galápagosi.

magellan-pingvin

Aranytollú (vagy sziklaugró) pingvin (Eudyptes chrysocome)

  • Magassága: 45-60 cm
  • Súlya: 2-3,6 kg
  • Élőhelye: A szub-Antarktisz sziklás szigetein, és az Indiai és Dél-Atlanti Óceán déli részén. A szigetek közötti nagy távolságoknak köszönhetően e faj három alfajra oszlott.
  • Mindhárom alfaj alacsony veszélyeztetettségű, az északi alfaj 700.000, a déli 950.000, a keleti 1.664.000 felnőtt példányt számlál.
  • A sziklaugró-nevet ugráló mozgásáról kapta, ahogyan közlekedik a meredek sziklás vidéken, ahol az év egy részében él.

aranytollu-pigvin

Royal-pingvin (Eudyptes schlegeli)

  • Magassága: 66 cm
  • Súlya: 5,5 kg
  • Élőhelye: Fészkelőhelye Új Zéland Maquarie szigete és a környező kis szigetek. Telelőhelye a szub-Antarktiszi vizeken van.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 1.700.000 példány.
  • A Royal-pingvin arca és nyaka fehér.

royal-pingvin

Horgascsőrű pingvin (Eudyptes robustus)

  • Magassága: 63 cm
  • Súlya: 2,7-3,2 kg
  • Élőhelye: Új-Zéland, költőhelye a Snare-szigetek. A nem-költők a környező Csendes-óceáni szigeteken élnek.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 46.500 példány.
  • Ez a faj csak a sűrű erdőkkel borított Snare-szigeteken fészkel. Ez az egyetlen pingvinfaj, amely alacsony fákon fészkel.

horgascsoru-pingvin

Sárgaszemű pingvin (Megadyptes antipodes)

  • Magassága: 53 cm
  • Súlya: 5,2-6 kg
  • Élőhelye: Új-Zéland déli szigetének délkeleti partja, Stewart, Campbell és Auckland-szigetek.
  • Veszélyeztetett populáció, becsült nagysága 4.000-7.000 példány. Az utóbbi 40 évben a populáció több mint 40 százalékkal csökkent.
  • A sárgaszemű pingvin a legvisszahúzódóbb az összes pingvinfaj közül. Ezek a pingvinek védett fészkeket keresnek, egymástól elszigetelve. Valójában, ha két pingvinpár egymás látótávolságába kerül, mindkettő sikertelen költési szezont fog elkönyvelni.
értékelés