-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Kőműves
-
karbantartó
-
sofőr
-
Asszisztens
-
Szállodai recepciós állás
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Csomagoló - Webshop Munkatárs
2024. 12. 04
-
Contract fulfillment specialist
2024. 12. 07
-
Contract fulfillment specialist
2024. 12. 07
-
Elektromos karbantartó / Plc technikus
2024. 12. 07
-
Elektromos karbantartó / Plc technikus
2024. 12. 07
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Bár a gáz ára csökkent az utóbbi időben, az élelmiszer, a benzin, a szolgáltatások ára emelkedett valamint a különböző adók kifizetése is megterheli a lakossági költségvetést. A lakosság megélhetése egyre nehezebb. Egyre nagyobb a kereslet a nemzeti élelmiszerbankok iránt. A Dél-Wisconsin-i Élelmiszerbankot is beleértve, átlagosan mintegy 30%-kal nőtt a kereslet az előző év decemberéhez viszonyítva.
A baromfitenyésztés segíthet megoldani a pénzügyi problémákat ezekben a nehéz időkben. A tyúktojáshoz is önköltségi áron jut hozzá az, aki baromfit nevel és még időt is megtakaríthat vele. A tyúkól sokkal kevesebb helyet foglal el, mint egy kerti szerszámos fészer és a takarmány se drága. Öt tyúk mintegy 6 zsák kereskedelmi takarmányt fogyaszt el évente. Ezen túlmenően megtakaríthatóak lennének azok az üzemanyag-költségek, amelyek a tojás üzletbe való kiszállításához, illetve a megvásárlás után a hazaszállításhoz szükségesek. Az is megjegyzendő, hogy a jelenlegi hanyatló gazdasági helyzetben azok a családok járnak jól, akik háztáji baromfitenyésztéssel foglalkoznak, mert nemcsak egészséges élelemhez jutnak, hanem anyagi helyzetükön is javítani tudnak.
Tetszetős tyúkketrecek
Ellentétben a nagykereskedelmi célokra tenyésztett baromfi tartásának körülményeivel vagy a vidéki gazdaságok zsúfolt baromfiudvarával, a városi ember tetszetős külsejű tyúkólban, szinte háziállatként gondozza a csirkéket, tyúkokat. A háztáji, mutatós ketrecek vagy ólak vonzzák a turistákat és az olyan városokban, mint Portland, Seattle vagy Madison a baromfikedvelők megtekinthetik a büszke gazdák takaros, háztáji gazdaságait is más látványoságokkal együtt. A kevésbé ügyeskezűek pedig akár online is rendelhetnek olcsó és mutatós tyúkketreceket vagy -ólakat.
Kényes kérdések
- A szag: a tyúkok maguk nem szagosak, de a székletük igen. Mégis öt kisebb tyúk kevesebb ürüléket termel, mint egy közepes méretű kutya. Azonkívül pedig nem is halmozódik fel ez a végtermék, mert természetes trágyaként hasznosítható a kertben. Az amerikai Oregon Állami Egyetem baromfi szakértője Jim Hermes szerint, kisebb baromfi-állomány esetében a szag nem jelenthet problémát, mert a talajban műtrágyaként feloldódott széklet már szagtalan. A kutya és a macska ürülékét viszont nem lehet műtrágyaként vagy komposztként használni, mert olyan kórokozókat tartalmaz, amelyek megfertőzhetik az embert. Tehát, a kutya és a macska széklete nagyobb valószínűséggel halmozódik fel, mint a baromfié és az illata is sokkal penetránsabb.A baromfitartó kereskedelmi létesítmények ammóniát használnak higiéniai célokra, ami már önmagában is büdös. Ugyanez viszont nem áll fenn a kisebb léptékű háztáji tenyésztés esetében.
- A zaj: a tyúkok nem csapnak akkora ricsajt, mint a kakas. Szerencsére tojás kakas nélkül is termelhető. Jim Hermes állítása szerint pedig „egy ugató kutya sokkal bosszantóbb, mint a kotkodácsoló tyúkok.” 2008-ban Monona városának rendőrkapitánysága 69 esetben kapott bejelentést szomszédot zavaró kutyaugatás- és 102 esetben kóbor állatok okán. Madison-ban viszont a háztáji baromfitenyésztés egyik központjában csak 10 panasz érkezik évente ugyanez ügyben. A baromfi nem olyan hangos, hogy az zajártalomnak minősüljön. Éjszaka a ketrecében alszik, nappal pedig békésen kapirgál a kertben vagy az udvaron, esetleg egy rövid ideig tartó kotkodácsolással jelzi a tojás megérkeztét. De ez a hang is jóval csendesebb, mint a fűnyíró, az ugató kutyák, a varjúkárogás vagy a játszó gyermekek keltette zaj.
- A kártevők: a tyúkok nem vonzzák a rovarokat, éppen ellenkezőleg, elfogyasztják őket. Az emberre veszélyes szúnyogok és kullancsok is ínyencségnek számítanak a baromfi- társadalomban. A kerti növényeket károsító csigákkal is táplálkoznak a tyúkok, sőt elfogyasztják a kukacokat és a légy lárváit még kikelésük előtt.
- Rágcsálók és egyéb állatok: a baromfi tolla egyáltalán nem ízlik a rágcsálóknak és a vadon élő állatoknak, viszont a nem megfelelően tárolt baromfi- takarmányt szívesen megkóstolják. Ez a kutya- és a macskaeledelre is érvényes.
Törvényrendelet és a városi költségvetés
Ha a város engedélyezi a háztáji baromfitartást, akkor kevesebb lesz a zaj okán panaszt tevők száma, ezáltal a városi költségvetésből kevesebb pénz fordítódik majd a bejelentések kivizsgálására. Eugene és Oregon városokban, ahol törvényes rendelet engedélyezi a baromfi tartását 2008-ban mindössze tizenegy bejelentés érkezett ez ügyben, Madison városban pedig csak tíz. Az egyértelmű és konkrét intézkedések a város vezetősége részéről baromfi ügyben, kevesebb bejelentést eredményez majd és kevesbb terhet ró a polgárokra. „A tyúktenyésztés visszaszorítása nem tenne jót a közösségnek”. Leonard Portland szerint pedig „nem tapasztalható az ingatlanok értékének csökkenése vagy közegészségügyi problémák megjelenése a baromfitenyésztés eredményeként.”
Vízszennyezés
Egy félkilós tyúk naponta 0,098 l trágyát termel. Egy átlagos kutya pedig a ¾-ed részét fél kilónyi ürüléknek. Ezt nem is lehet komposztálni, mert a benne található veszélyes baktériumok és paraziták (kampósféreg, galandféreg, fonálféreg) megfertőzhetik az embert is. Ez a hulladék a városi vízgyűjtő telep bakteriális szennyezője lehet. A kutya ürüléke nagyobb koncentrációban tartalmaz nitrogént és foszfort, mint a tehén, a baromfi vagy a sertés széklete. A csapadék és a felszíni lefolyások belemossák a talajba vagy a csatornákba ezt a káros hulladékot, így szennyezni fogja a vizet is.
A baromfi nemcsak kevesebb trágyát termel, hanem a kertben komposztként is hasznosítható ez a végtermék. Ha komposztálják semmi hatása nincs a víz minőségére nézve. Ezenkívül, mivel a kertben kevesebb növényvédő szerre lesz szükség, mert a baromfi nemcsak gyomokkal táplálkozik, hanem elfogyasztja a növények kártevőit is, csökken a potenciális vízszennyezés lehetősége.
A baromfi szerepe a fogyasztásban
Világszerte csökkenőben van az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek mennyisége. Kormányprogramok és -szervezetek arra ösztönzik a lakosságot, hogy saját élelmiszerforrást biztosítsanak maguknak. A háztáji baromfitartás nemcsak élelemhez juttat, hanem a szén-dioxid kibocsátást is csökkenti és besegít a helység élelmiszer ellátásában.
Azok, akik a háztáji baromfitartással foglalkoznak, ritkábban használnak káros vegyi anyagokat és növényvédő szereket kertjükben. Ehelyett egészséges és környezetbarát körülmények között nevelik a tyúkokat, csirkéket és egyéb szárnyasokat, amelyek természetes úton pusztítják el a kerti gyomokat és kártevőket és biztosítják a trágyázást is. A biokertészek leghatékonyabb természetes trágyának a baromfi ürülékét tartják, amelynek tápanyagai szervesen beépülnek a talajba és biztosítják a zöldség és a gyümölcs egészséges fejlődését. Helyben komposztálható, tehát egyben a szállítási költség is megtakarítható. A baromfi szerves trágyája olcsón tápanyag a városi kertek számára.
A baromfi elfogyasztja a lekaszált füvet és az ételmaradékot is, így ezek a termékek már a helyszínen újrahasznosulnak.Az élelmiszerek szállítási költségei és jelentősen csökkenthetőek, ha helyben termelik azt. A legegyszerűbb, ha közvetlenül a ház hátsó udvarában már rendelkezésre áll a fogyasztanivaló. Kiszámították, hogyha már két kilométer sugarú körzetben helyileg lefedett az élelmiszerellátás, akkor az jelentős segítség a nemzetgazdaság számára. Egy háztáji baromfitartó 100 m-es körzetben biztosítja a húsfogyasztást. Nem beszélve az üzemanyag megtakarításról, mivel ritkábban kell bevásárolni.
A másik nagy előny, hogy egészséges, tápanyagokban gazdag tojás kerül a család asztalára, a felesleges tojást pedig a szomszédoknak vagy jótékony élelmiszerbankoknak lehet adományozni, így könnyebben eljut a nélkülözőkhöz.
A baromfitartás hatása a gyerekekre
A gyermekeket meglephetjük egy pelyhes kiscsibével, amelyet egy dobozban tarthat, az első hetekben hőlámpa alatt. Azután, ha már tollasodik megkérhetjük a kis gondozót, hogy segítsen ketrecet építeni a csirkének. Mindeközben rá fog jönni, milyen szórakoztató és kedves háziállat a kis baromfi.
A gyermekekben kialakul az állat iránt érzett felelősségérzet, ugyanakkor testközelből figyelheti annak az állatnak a fejlődését, amely ételként is az asztalára kerül. Ugyanez viszont nem áll fenn egy kutya vagy egy macska esetében. A gyermek azt is megtanulja, hogyan „készül” a tojás és kedvet kap a saját maga termelte egészséges élelem elfogyasztásához, a későbbiekben pedig a saját háztáji baromfitartáshoz. Ugyanakkor elsajátítja az élelmezés és az újrahasznosítás fogalomkörét. A bogarak, gyomok, ételmaradék, a levágott fű, amely táplálékul szolgál a baromfi számára, finom csirkehús és tojás formájában ennivalóként kerül az asztalra. A baromfi ürüléke pedig trágyaként járul hozzá a zöldség és gyümölcs termeléséhez. „Költségcsökkentés, újrahasznosítás, háztáji baromfitartás,”nemcsak puszta szavak, hanem tartalommal bíró fogalmak lesznek a gyermek számára.
A városi gyermekek részére, olyan programokat lehet szervezni, amelyek célja vidéki gazdaságok meglátogatása. Ott megtapasztalhatják többek között, hogy sokkal nehezebb a nagytestű tehénnel, juhhal vagy sertéssel bíbelődni, mint a jóval kisebb testsúlyú baromfival.
Ellenőrzött baromfihús fogyasztása
A legtöbb fogyasztó egyáltalán nem - vagy csak kevésbé ellenőrzött élelmiszert vásárol. Pedig már egyre többen igénylik élelmiszergyártásra vonatkozó biztonsági intézkedések betartását, a hústermékek feldolgozása esetében is. A háztáji tyúk ingyenes, fehérjében gazdag, tápláló ételforrás, amely megoldhatja az éhező gyermekek segélyezését, fogyasztása megakadályozza az elhízást és a cukorbetegség megjelenését.
A házi tojás egészségesebb és ízletesebb, mint az üzletben vásárolt. Egy tanulmány szerint 1/3-dal kevesebb koleszterint, 1/4-del kevesebb telített zsírt, 2/3-dal több vitamint, 2-szer több omega-3 zsírsavat, 3-szor több E-vitamint és 7-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a bolti tojás. A becslések szerint évente 4.500,000 szalmonellával fertőzött tojás kerül forgalomba és akár egymillió embert is megbetegíthet. A szalmonella okozta betegségek 80 %-a a fertőzött tojásnak tulajdonítható. A házi tojás kevésbé tartalmaz szalmonellát, mint az üzletben vásáolt.
Az egészségügyi szakemberek ajánlása szerint a tojást 14 napon belül el kell fogyasztani. Néha a boltban vásárolt tojást máshonnan szerzik be és akár 45 nap után is is eladásra kerülhet. Éppen ezért pontosan meg kell érdeklődni, hogy honnan számazik a tojás, milyen régi, milyen körülmények között tárolták és mivel táplálták a tyúkot?
A baromfitartás nem befolyásolja a metángáz kibocsátást
Tavaly nyáron a Colorado állambeli Fort Collins városa megváltoztatta a helyi rendelkezéseket, hogy a lakosok kérésére törvényesítse a háztáji baromfitartást. Mivel fennállt a lehetőség alapos vizsgálatot folytattak, melynek során arra a következtetésre jutottak, hogy a baromfitartás nem befolyásolja jelentősen a metángáz kibocsátást.
Felkészülés a katasztrófákra és a baromfitartás
A kormány illetékes szakértői kidolgozták azt a tervet, amely katasztrófa esetén lépne életbe. Tűz, árvíz, földrengés, polgári elégedetlenség vagy gazdasági válság esetén gondoskodni kell magas fehérjetartalmú, tápláló ételről. Erre tökéletesen megfelel a tojás és a baromfihús. Az erős havazás, a viharok és árvizek, mint amilyenek Wisconsin államban fordulnak elő megrongálják a hidakat és az autópályákat, megnehezítik a közlekedést és az élelem beszerzését. A helyi tojás- és baromfihús termelő elláthatja élelemmel a közösséget kataszrófa esetén is.
Az amerikai élelmiszeripar egyik fontos ágazatát a baromfifeldolgozó üzemek képviselik. A szállítás is egységes egészet képez a lakosság ellátásában. A szerteágazó rendszer alapjául a növény- és gyümölcstermesztés valamint az állattartás szolgál. Vészhelyzetben a lakosok el kell lássák önmagukat és szomszédaikat is élelemmel és erre tökéletesen megfelel a városi háztáji kisgazdaság, ahol a baromfitenyésztés folyik.
A baromfitartás nem jár közegészségügyi veszélyekkel
Észak-Amerikában nem találtak az emberre veszélyes madárinfluenza vírust. A madárinfluenza a vadon élőmadarak fertőzött székletével terjed, elsősorban a vándorló vízimadarak terjesztik. Ellentétben a vidéki gazdaságok szárnyasaival, a városi baromfiudvarban élők, nem érintkeznek a vonuló madarakkal, nem isznak közös tóból vagy akár itatóból velük. Jim Hermes meg is állapítja, hogy „a madárinfluenza nem jelent veszélyt a nyugati féltekén” és, hogy „a baromfi viszonylag egészséges állat.”
A nagykereskedelmi eladásra dolgozó gazdaságokban negfelelő táptalajra lel a szalmonella és a madárinfluenza vírusa, a kis háztáji baromfit nem fenyegeti az effajta fertőzés veszélye. A túlzsúfoltság és a stressz legyengíti a tyúkok immunrendszerét, hajlamosítja őket a fertőzésekre és megkönnyíti a betegségek terjedését. A háztáji baromfitartás körülményei sokkal jobbak, mivel a tyúkok tartása kedvtelésből történik és a ketreceket pedig rendszeresen tisztítják. Ellentétben a macskákkal és a kutyákkal, amelyek elsődleges hordozói a veszettség és más betegségeket terjesztő parazitáknak, kullancsnak, a baromfi nem hordozza, hanem elfogyasztja ezeket a kártevőket, de egyéb rovarokat is.
A Worldwatch Intézet szerint „a Városi Baromfi Mozgalom az utóbbi években végigsöpört egész Észak-Amerikán. Vannak akik kedvelik a biotojást és a természetes kerti komposztot, mások aggódnak, hogy nem biztonságos élelmet fogyasztanak, míg megint mások helyi erőforrásokból szeretnék megoldani az élelmiszer-ellátást vagy egyszerűen élvezni a vidám és szórakoztató tyúkok társaságát. A baromfitartás növekvő tendenciát mutat, főleg az előkelő negyedekben.
A rendelkezések módosítása nem szokatlan eljárás. Olyan városokban, mint Portland, Boise, Denver, Madison, Seattle, Fort Collins (csakhogy néhányat említsünk), ma már törvény engedélyezi a háztáji tyúk tartását. A Newsweek magazin szerint az amerikai nagyobb városok több, mint 65 %-ában tövényes keretek között vált lehetővé a háztáji tyúk tartását.