- -
A bengáli tigris (Panthera tigris tigris)
Összetéveszthetetlen csíkos bundájával, a fennséges és előkelő tigris mindig is a hatalom, az erő és a nemesség jelképe volt. Ismerjük meg őt közelebbről is!

Általános információk:

Besorolás: emlős

Rendj: ragadozó

Átlagos élettartama a vadonban: 8-10 év

Mérete: a fej és a test összhossza: 1,5-1,8 méter- farka: 0,6-0,9 m

Súlya: 109- 227 kg.

Védettségi státusz: veszélyeztetett

Tudtad-e, hogy: egy tigris ordítása 3 km távolságra is elhallatszik?

 

 

begali-tigris
Félelmetesen gyönyörű állat


Régebben a tigrisnek nyolc alfaja létezett, azonban a XX. század folyamán ezekből három kihalt. Az elmúlt évszázadban a vadászat és az erdők megsemmisítésének következtében, a tigrisállomány több százezer egyedről kevesebb mint 2.500-ra csökkent. A tigrisekre trófeaként vadásznak. Mind az öt fennmaradt alfaj veszélyeztetett, rengeteg védelmi programot indítottak, hogy megóvják a kihalástól ezt a fennséges állatot.

A bengáli tigris Indiában él és néha indiai tigrisnek, vagy királytigrisnek is nevezik. Ezek a leggyakoribb tigrisfélék, példányszámuk kb. a felét teszi ki a vadon élő tigriseknek. Az évszázadok során fontos részévé váltak az indiai hagyománynak és tudománynak.

 

bengali-tigris-foto
Csíkozatuk eltérő

 

A tigrisek magányosan élnek és az ellenség távoltartásának érdekében, szagmintájukkal hatalmas területeket jelölnek meg maguknak. Erős éjszakai vadászok, amelyek sok mérföldet tesznek meg azért, hogy bivalyt, szarvast, vaddisznót és más nagyméretű emlőst találjanak. A tigrisek a jellegzetes bundájukat álcaként használják (nincs két egyforma a csíkozatú tigris). Lesben állnak és prédáikhoz egészen közel lopakodva, egy gyors ugrással és végzetes karmaikkal rávetik magukat. Egy éhes tigris képes több mint 27 kilogramm húst elfogyasztani akár egyetlen éjszaka leforgása alatt.

Félelmetes hírnevük ellenére, a legtöbb tigris kerüli az embert: néhány egyed mégis veszélyes emberevővé vált. Ezek az állatok gyakran betegek és nem tudnak rendesen vadászni, vagy olyan területen élnek, ahol a hagyományos zsákmányuk már kipusztult, ezért kényszerülnek arra, hogy az emberre támadjanak.

A nőstények 2-6 kölyköt hoznak napvilágra és ezek felnevelésében a hím  csak nagyon keveset segédkezik. A kölykök 18 hónapos korukig nem tudnak vadászni, és 2-3 évig anyjukkal maradnak,. Euztán szétszóródnak, hogy saját területet keressenek maguknak.

értékelés