5

A törpemalacok nagyon okos, engedelmes állatok. Az Egyesült Államokban kedvelt háziállat, de Európában is egyre többen foglalkoznak tenyésztésével, különösen Németországban és Hollandiában. Dél-Ázsiában házi és vad fajként egyaránt előfordul.

Számos fajtája létezik a törpemalacnak, pl. vietnámi csüngőhasú, müncheni, skandináv, Yucatan-törpemalac stb.

törpemalac, malac, diéta
A törpemalac könnyen elhízhat

 

Ráncos orrú malac

A törpemalacot egyenes farkáról, mereven felfelé álló füleiről, kis méretéről lehet felismerni. Ám a törpemalacok külseje igen változatos, egyes fajtáknak ráncos az orruk, míg más fajták hosszú, sima orrúak. Hátuk általában egyenes, illetve kissé megereszkedett. Színük legtöbbször fekete, fekete-fehér, rózsaszínű, ritkán fehér. Méretük 12-50 kg-ig változhat, fajtától függően (pl. az amerikai fajták 25-50 kg-osak, a német fajták 12-35 kg-osak). 12-15 évig élnek. Ha megfelelő körülmények között tartjuk, akkor a törpemalacok ellenállnak a betegségeknek. Nem stresszérzékenyek és nincsenek öröklött betegségei.

törpemalac, malac, kert

A törpemalac kertbe való

A törpemalacot is sétáltatni kell

A törpemalacok nagyon tiszta, jólnevelt állatok, ennek ellenére nem feltétlenül kell a lakásban tartani őket. A kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a tágas kert a megfelelő hely számukra. Semmi esetre sem szabad őket zárt helyen tartani, mert azt nem viselik el. A kirekesztettséget sem szeretik. Szükségük van egy családra, vagyis emberekre, akik az anyai gondoskodást pótolják számukra. A törpemalacok nagyon ragaszkodó állatok.

Nagy mozgásigényűek. A törpemalacok előszeretettel rohangálnak, ugrándoznak a kertben. A lakásban tartás során a házi sertésre jellemző betegségektől szenvedhetnek, elhízhatnak.

Lakás gyanánt, a szabadban, megfelelő hely számukra egy kb. 80 cm széles-magas kutyaól, amelyet szalmával béleltünk ki, de egy kiselejtezett pléd is kiváló fekvőhely lehet.

törpemalac, fürdetés, malac

A törpemalac igényes és tiszta

A törpemalac olyannyira igényes, hogy sohasem végzi el a dolgát az "otthonában". Ha kijelölünk számára egy helyet a kertben, amelyet rendszeresen takarítunk, akkor egy idő után csak oda fog járni.

Forró, nyári napokon szívesen vesznek fürdőt, ezért ha igazán jól akarjuk tartani, gondoskodjunk a fürdőzési lehetőségekről. A törpemalacot csak tiszta vízben szabad megmosni, ne használjunk semmilyen habfürdőt. A szaladgálás során szerzett sebeit mézzel vagy méhviasszal kenjük be.

Mit egyen a törpemalac?

Kedvelt eleségei közé tartoznak az őrölt gabonafélék (árpa vagy zab), lucerna és a kukorica. Ha reggel és este 100 g száraztakarmányt és 100 g korpát (vízzel összekeverve) adunk neki, akkor az egy 15 kg-os törpemalacnak elegendő adag.

A betegségek elkerülése miatt ne adjunk sertéshúst, konyhai maradékot, édességet a törpemalacnak. Ha mindenképpen édességet szeretnénk neki adni, akkor inkább mazsolával, szárított gyümölcsökkel kényeztessük kedvencünket. A gyümölcsök közül adhatunk még almát is, de a körte, a dinnyefélék, a szilva már túl sok kalóriát tartalmaz. A banán pedig ugyan egészséges, de szorulást okozhat. Ami viszont nagyon fontos, az a napi rendszerességgel adott víz.

Törpemalac a tenyésztőtől

törpemalac, állatkereskedés, tenyésztő

Törpemalac megbízható helyről

Törpemalac vásárlásakor gondosan vizsgáljuk meg az állat tartási körülményeit, például, hogy mivel etetik, milyen helyen tartják. Csak akkor vegyünk törpemalacot állatkereskedésben, ha ismerik a fajtáját, a szüleit és a tenyésztőjét.

A törpemalacok ára nagyjából egy törzskönyvezett kutyáéval azonos. Ezért ne vásároljunk olcsón, mert az ilyen állatok általában egy év múlva már 100 kg-osak...

értékelés