Már úton vannak a Mikulás segítői, a rénszarvasok

5
Már úton vannak a Mikulás segítői, a rénszarvasok
A Mikulás szánhúzója, a rénszarvas (Rangifer tarandus) a párosujjú patások rendjébe, ezen belül is a valódi szarvasok családjába tartozik. Őshazája Skandinávia, Észak- Amerika, Grönland és Oroszország.

A helyi lakosok hagyományosan szánhúzásra használják, ugyanis széles, lapos patái nem süppednek bele a hóba. A rénszarvas húsa és teje is értékes táplálék, bőre pedig remek sátoranyag.

 

Ki kicsoda a családban?

 

Manapság a világ számos pontján elterjedt, így nevével kapcsolatosan is vannak félreértések. Az észak-amerikai alfajokat összefoglaló néven karibunak, az eurázsiaiakat pedig tarándszarvasnak nevezzük, a rénszarvas elnevezés igazából a háziasított tarándszarvast jelenti.

A rénszarvas színe a barna minden árnyalata lehet, de nyaktájékán mindig egy fehéresszürke folt világít. Egyediségét tovább fokozza, hogy nem csak a hím példánynak, hanem a tehénnek is van agancsa. Testmérete élőhelyétől függően változik: hossza 120-220 cm, marmagassága 87-140 cm, tömege pedig 60-320 kg között mozog.

lappfoldi_mikulas2

 

Szalad, mint a nyúl

 

Csordában él, csapatostul minden nyáron északabbra vonul üde legelőhelyet keresni. Télen pedig tudjuk, mivel foglalkozik... Táplálékát a lágyszárú növényeken kívül levelek, gombák és zuzmók alkotják. A párzási időszak elérkeztével szeptember végén, október elején a bika felkeresi a nőstényt és megküzd kegyeiért a többi jelentkezővel. A 228 napos vemhességi idő letelte után többnyire egy utóda születik, mely rögtön lábra is áll, és pár óra elteltével már ugyanolyan gyorsan szalad, mint az anyja.

 

Lappföldi Mikulás és a rénszarvasok


Ha Lappföldre nem is, de a Budapesti Állatkertbe érdemes ellátogatnunk rénszarvasnézőbe!

hozzászólások
értékelés