- -
A vörös óriáskenguru – a legnagyobb erszényes
Ismerd meg a világ legnagyobb erszényesét, a vörös óriáskengurut! Az Ausztrália belső, vízben szegény területein élő emlős akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

A vörös óriáskenguru megjelenése és életmódja


A vörös óriáskenguru a világon a legnagyobb erszényes emlősfajta. A hím vörös óriáskenguruk narancssárgás-vörösek, a nőstények pedig kékes-szürkék. Elülső lábaik általában világosabb színűek. A vörös kenguru átlagmagassága 170-180 cm, testtömege 20-90 kg. Farka erős, akár a 120 cm hosszúságot is elérheti.

Ausztrália belső, nagy kiterjedésű, vízben igen szegény területein él. Nagyon hosszú ideig bírja akár víz nélkül is. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

A vörös óriáskenguru kisebb létszámú csoportokban él. Ezek a csoportok, ha a tápláléktartalékok is megengedik, akár 100 példányból is állhatnak. Amikor a veszély közeledtét akarják egymásnak jelezni, akkor erős farkukra támaszkodva két lábra állnak, és felegyenesedve figyelnek. A kenguruk általában szelíd állatok, csak a párzási időszakban agresszív a természetük. Így vívják ki a csoport és a nőstények feletti uralom jogát.

A vörös óriáskenguru a legnagyobb erszényes


A kenguruk egymás közti verekedését egy boxmérkőzéshez lehet hasonlítani, elülső lábaikkal jobb- és bal egyeneseket kapnak egymástól. A farkukra támaszkodnak, így a hátsó lábaikat is ügyesen felhasználhatják a verekedésben. Amikor játszanak, akkor csak az elülső lábaikat használják. Erős hátsó lábaikra csak akkor hagyatkoznak, amikor eldurvul a helyzet. Hatalmas karmaikkal és tépőfogukkal komoly sérüléseket is okozhatnak egymásnak.

 

A vörös óriáskenguru szaporodása


A vörös óriáskenguru az ivarérettséget 2 éves kor körül éri el, a párzási időszak egész évben tart, azonban a hím a hosszan tartó szárazság idején nem képes spermiumot termelni. Születése után a vörös óriáskenguru kölyök erős mellső lábával felmászik a nyomon, amelyet az anyja az altestén nyálával megjelölt, s így biztonsággal az erszénybe jut. Amíg a kölyök az erszényben van, addig az anya lehet újból vemhes, méhében hordhat ki új kölyköket.

Kapj el, ha tudsz!


Ezt az állapotot embrionális diapauzának nevezzük, és körülbelül 235 napig tart. Amikor a kiskenguru elhagyja az erszényt, az embrió fejlődése folytatódik, és az újabb kengurukölyök nagyjából egy hónappal később jön a világra. Amikor a második kengurukölyök is megszületik, az anya újra vemhes lesz, és az embrió fejlődése leáll, amíg a második kölyök is el nem hagyja a szülői erszényt. A nősténykengurunak folyamatosan lehetnek kölykei - egyszerre lehet vemhes, hordozhat kölyköt az erszényében, és kísérheti őt egy harmadik kölyök is. Egy párzási időszak során általában két kengurukölyök születik. A vörös óriáskenguru átlagosan 27 évig él.

 

Hogyan változtatja a helyét a vörös óriáskenguru?


A kenguru ugrással változtatja a helyét. Hátsó lábai nagyon izmosak és erősek, mivel ezek segítségével történik a helyváltoztatás. Amikor a kenguru éppen nem használja a hátsó lábait, az inakban újra felgyűlik a következő ugráshoz szükséges energia.

Rendezünk ugróversenyt?


Minél magasabbra ugrik, annál több energiát kell a hátulsó lábaiban lévő inaknak kifejtenie. Ezzel az ugrótechnikával a kenguru kizárólag annyi energiát használ, amennyire éppen szüksége van. Az egyensúly megtartása nagyon fontos szerepet játszik a kenguru életében. Hatalmas, erős farka segíti őt az egyensúlyozásban, amikor viszont helyben állásra kerül a sor, ügyesen rá tud támaszkodni, egyfajta plusz lábnak használva azt.

Amikor a kenguruk legelnek, ugráskor óvatosan az elülső lábaikra támaszkodnak, aztán a hátsó lábaikkal haladnak tovább. Erős és izmos hátsó lábaiknak köszönhetően 48-50 km/órás sebességgel is képesek ugrándozni. Egyetlen ugrással 9 m-t tudnak megtenni. A vörös óriáskenguruk gyakran táplálék után keresgélve messzi vidékekre elvándorolnak, ha kell, 200 km-t is megtesznek naponta.

értékelés