Ariel Saron awassi birkái tejelnek Bakonszegen
Az izraeli miniszterelnöknél járt magyar delegáció figyelt fel a faggyúmentes húsú awassi birkákra. Cserében állapodtak meg: az első tenyészállatokért egy pár pulit ajánlottak. 

birka
Az izraeli miniszterelnökről keringő legendák nem alaptalanok. Ariel Saron, a farmerből lett katona háborúkat meghatározó döntéseiért többször az újságok címlapjára került, azóta sokan nemzeti hősnek tartják. Később politikusként, miniszterként többször megfordult hazánkban, sőt magyar kötődését az is meghatározza, hogy kétszer is erdélyi származású magyar nőt választott. Ötlete, az awassi juhok Magyarországi tenyésztése, évtizedes sikertörténet.

 

Az awassi juh titka

A rendszerváltás előtt magyar delegáció kereste fel Saront izraeli - a sivatagban épített - birtokán. A protokolláris vacsora után a házigazda kedvelt juhnyájához vezette a látogatókat, ahol elbüszkélkedett az awassi (néhol: avasszi) birkáival. E fajta különlegessége, hogy - más fajtáktól eltérően - nem faggyús a húsa. A legtöbb ember ugyanis, aki nem szereti a birkahúst, épp a faggyús ízre és szagra panaszkodik. Az awassi fajtát ezzel szemben úgy nemesítették, hogy az állat farkában tárolódik a faggyú. A látogatóban lévő delegáció üzletember tagjainak úgy megtetszett a birka, hogy rendeltek Sarontól néhány tenyészállatot.

 

A csere

barna-juh
A birkákért cserébe a látogatók a hazánkban birkanyájak őrzésére tartott pulikutyákat ajánlottak fel. A birkák megérkezését tehát a két fajtatiszta puli küldése követte. Ezek aztán sosem őrizték az izraeli miniszterelnök nyáját, ugyanis Saronék úgy megszerették a bozontos jószágokat, hogy azok végül a nappalijukban leltek otthonra.

Az awassi birkák pedig itthon sokasodtak, azóta komoly tenyészetté váltak. Az alföldi kis faluban, Bakonszegen élő tenyésztőik szerint olyan különleges a tej- és húshozamuk, hogy a fajtanevet már a vásárlók is megtanulták, és keresik itthon és külföldön is.

 

 

A Magyar Hírlap cikke nyomán

értékelés