5
Megfejtük, megnéztük, megittuk: we love juh - videó!
A négylábú tejcsárdának is becézett awassi juhoknak nem hagyunk nyugtot: még a fejőházba is elkísérte őket operatőrünk. Duzzadó tőgyekre felkészülni!

Tejes látnivaló

 

A négylábú tejcsárdának is becézett awassi juhoknak nem hagyunk nyugtot: még a fejőházba is elkísérte őket operatőrünk. Duzzadó tőgyekre felkészülni!

 

 

A fejőházban padödö-logóval márkázott juhok sora ácsingózott, hogy leadják napi adagjukat, a körülbelül 2 liternyi tejet. A kifestésre (juhok megszínezésére) azért van szükség, hogy a dolgozók tudják, melyik anyajuhnál telt le a 8 nap, azaz a föcstejes időszak, ugyanis csak ekkortól alkalmas emberi fogyasztásra a juhtej.

 

juhok

 

Milyen is a juhtej?

 

Aki még nem kóstolt juhtejet, illetve abból készült tejtermékeket, annak érdemes megpróbálnia, hiszen nemcsak finom, hanem egészséges is. A kipróbáláshoz persze több kell, így hadd mondjunk néhány újabb szempontot. A juhtej zsír- és fehérjetartalma a tehéntejének átlagosan kétszerese. Ebből adódóan a juhtejből készülnek a legízletesebb tejtermékek. A juhtej sűrűn folyó, elefántcsont színű, íze édeskés. Sokan arra hivatkozva nem fogyasztják, hogy azt hallották, faggyú ízű. Nos, valóban van faggyú ízű juhtej, de az a helytelen, tisztátlan fejés következménye. Ha tiszta körülmények között, a higiéniára odafigyelve történik a fejés és utána rögtön hűtőbe kerül a tej, akkor az finom - bár kétségtelenül kissé juh ízű...

Ha tejet nem is, de a gomolyát, juhtúrót, parenyicát (gyúrt juhsajtot) mindenki kóstolt már, de ha nem, ezeket feltétlenül érdemes kipróbálni!

A videót a LIONSMédia készítette dr. Kukla Miklós, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársának közreműködésével.

értékelés