- -
5
Kecsketej, az egészséges választás
A kecsketej finom édes és tápláló, véd az allergia ellen, fertőtlenít és erősíti az immunrendszert is. Vitamin- és ásványi anyag tartalma szinte az anyatejével vetekszik. 

A kecsketej erényei a könnyen emészthető lipidekben és proteinekben rejlenek. A tehéntejhez képest a kecske teje kétszer annyi rövid és közepes láncú trigliceridet, és egyéb tartalmaz, melyek kisebb sejtekként vannak jelen. Ha zsírtartalma mellett a tej szárazanyag-tartalmát, valamint kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy messze felülmúlja minden más állat tejét. A kecsketejben található zsírsejtek 65%-a kisebb, mint 3 mikron, szemben a tehéntej 43%-os tulajdonságával. 2,5 dl kecsketej 9 mg proteint tartalmaz, míg ugyanennyi tehéntej csupán 8 miligrammot.

 

kecske, tej, kecsketej
Kecsketej

 

De magas zsírtartalma számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is. És ami még fontosabb, ezek aránya a kecsketejben kiegyensúlyozott. A kecsketej fehér színe a béta-karotin hiányának tudható be. Viszont kétszer annyi A-vitamin (retinol formájában) található benne, mint a tehéntejben, niacin tartalma pedig annak háromszorosa, ez pedig majdnem megfelel az anyatej niacin tartalmának! Viszont kevesebb, a központi idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen folsav található benne, ezért többnyire folsavval dúsított kecsketej kerül kereskedelmi forgalomba. 2,5 dl kecsketej 2,5 mikrogramm D vitamint tartalmaz, a benne található szeléntartalmú glutation-peroxidázok mennyisége miatt a kecsketej a többi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek között is méltó helyen szerepel. B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetünkben.

kecsketej_01

 

Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. És nagyon jól teszik, hiszen kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért állítólag a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni. A szépségápolásban is igen kedvelt használata, számos kozmetikai szer alapanyaga a kecsketej.

 

kecske-sajt
Kecskesajt

 

A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, majd a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket a többi tejtermékhez hasonlóan hűtve tároljuk.

értékelés