Királypiton otthon: mire vigyázz nagyon?

Királypiton otthon: mire vigyázz nagyon?
A királypiton (Python regius) 1-1,5 méter hosszú, éjszaka aktív kígyó. Az óriáskígyók családjába és az alsóbbrendű kígyók közé tartozik. Mintázata jellegzetes: barna alapszínen sárgás ovális foltok díszelegnek.

Királypiton (Python regius)

Élőhelyét tekintve kedveli a szavannákat és a ligetes területeket. Nyugat- és Közép-Afrikában honos. A királypiton 1-1,5 méter hosszú, éjszaka aktív kígyó. Az óriáskígyók családjába és az alsóbbrendű kígyók közé tartozik. Mintázata jellegzetes: a barna alapszínen sárgás ovális foltok díszelegnek.

piton, királypiton, kígyó
Királypiton (Python regius)


Az királypiton terráriumának kialakítása

Ez a kígyó nappal üreglakó emlősök járataiba bújik és éjszaka innen indul vadászni. Nappal általában a passzív védekezési helyzetben pihen: összegömbölyödik és a fejét szorosan a gyűrűk közé hajtja. A királypiton terráriumi tartása egyre népszerűbb, hiszen a fogságban született példányok tartása nem nehéz. Kis helyigényű kígyó, de mászóágra azért szüksége van. Aljzatként legalkalmasabb számára a virágföld. A nagyok és a kicsik egyaránt rágcsálókkal táplálkoznak. Mindig gondoskodjunk a vízellátásról. Nappal a hőmérséklet legyen 28-30 °C, míg éjszaka 20-22 °C is elegendő.

 

Szaporodás

A királypitonok párosodni a száraz évszakban szoktak. A nőstény több hónapos vemhesség után 6-8, szokatlanul nagy tojást rak le. Az anyaállat ezután a tojások köré tekeredik és közel 3 hónap alatt kikölti őket (izmai összehúzódásával és elernyesztésével hőt termel). Az utódok 30-40 cm-esen bújnak ki a tojásból. Párzási időszak előtt a hőmérsékletet csökkentsük 15-18 fokra, majd március környékén (a párzási időszak kezdetekor) fokozatosan térjünk vissza az eredeti hőmérsékletre. Keltetés ideje alatt emeljük a terrárium hőmérsékletét 30-32 °C-ra.

A királypiton éjjel aktív, táplálékát is ekkor vadássza le
értékelés