Nagy anakonda (zöld anakonda)

Nagy anakonda (zöld anakonda)
A nagy anakonda az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb.

Az óriáskígyók királya

A nagy anakonda (Eunectes murinus) az óriáskígyók királya. Az ázsiai kockás piton ugyan hosszabb nála, ám az anakonda tömege sokkal nagyobb. Elterjedési területe Dél-Amerika: az Andoktól keletre és délen Észak-Paraguayig. Lassú folyókban, állóvizekben vagy azok közvetlen környezetében él. Kiválóan úszik, a támadói elől menekülve gyorsan elmerül.

zöld, nagy, anakonda
Nagy anakonda (Eunectes murinus)

Az anakonda eírása

Élete során akár 7-10 méterre is megnőhet. Alapszíne barnászöld, olajzöld vagy szürkészöld, míg a mintát alkotó ovális foltok feketék. Hasa sárgás, vagy szürkés.

Az anakonda terráriumának kialakítása

A 8/1999. (VIII. 13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet alapján az anakonda veszélyes állatnak minősül. Tartása engedélyhez kötött. Az állat helyének kialakításakor feltétlenül szükséges egy száraz búvóhely, nagy napozóhely és vízmedence a terráriumba.

Táplálkozás

Emlősökkel és vízi madarakkal táplálkozik. A kifejlett anakonda képes elejteni egy tapírt, vagy akár egy kajmánt is. Fogságban is jól szaporodik; nagyobb korában már nyulakkal is etethető.

anakonda, kígyó, óriáskígyó
Az anakonda sohasem válik szelíddé

Gondozás

Az anakonda kiszámíthatatlan, ezért nagy odafigyelést igényel. Sohasem szelídül meg.

Szaporodás

A párzási időszak januártól júniusig tart, majd hét hónap vemhesség után a kicsik elevenen jönnek a világra. Az újszülött anakondák mérete és száma az anyaállat méretétől függ; az átlag utódszám 40. A kicsinyek 60-70 cm hosszúak.

nagy anakonda, bébi
Anakonda bébi

 

értékelés