5

A leopárdgekkók kis méretük mellett is nagyon mutatósak egy szépen berendezett terráriumban.

Leopárdgekkó

Ideális terráriumi állatként bátran javaslom azoknak is, akik most kezdik a hüllőtartást, mivel kis méretük mellett is nagyon mutatósak egy szépen berendezett terráriumban.

 

leopard-gekko
Leopárdgekkó

 

Eredeti élőhelye Afganisztán, Pakisztán, Irán, Irak és Nyugat-India.

A leopárdgekkó leírása

Mérete 15-22 cm között változhat, elnevezését feltűnően szép mintázatáról kapta.

A leopárdgekkó beszerzése

Nagyobb és speciálisabb választékkal rendelkező állatkereskedésekben beszerezhető, de ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor hasznos tanácsokhoz is hozzájuthatunk.

gekko_terrarium

 

A leopárdgekkó terráriumának kialakítása

Természetesen figyelembe kell venni mozgásigényüket és ennek megfelelő alapterületű terráriumot választani számukra. A túl szűk hely stresszeli az összezsúfolt állatokat és nem is szép látvány, ha egymás hegyén-hátán tülekednek. Három-négy gekkó részére egy 100x50x60 cm-es terrárium már jól berendezhető. Mindenképpen alakítsunk ki legalább annyi búvóhelyet a számukra, ahány gekkót együtt tartunk.

leopard_gekko1
elnevezését feltűnően szép mintázatáról kapta

A leopárdgekkó etetése és itatása

A kisállatkereskedésekben kapható tücsök, viaszmolylárva, gyászbogárlárva, molylepke, rózsabogárlárva, szopós egér adható nekik. Viaszmolylárva és szopós egér csak kiegészítő táplálékként kerüljön eléjük (egér csak a nagy, kifejlett példányoknak), mert magas foszfor- és zsírtartalmuk miatt nagy mennyiségben nem előnyös a fogyasztásuk. Főleg tücsök legyen a menü, heti egy alkalommal kalcium vagy ásványianyag-por hozzáadásával. Kifejlett gekkók heti két-három etetés mellett 10-12 közepes vagy nagy tücsköt fogyasztanak átlagban.

Bővebben: A leopárdgekkó etetése>>

A leopárdgekkó gondozása

Tartani egyedül is lehet, de célszerű egy hím és két-három nőstény állatot egy helyre rakni. Több hímet ne tartsunk egy helyen, mert rövid időn belül végeznek egymással. A náluk kisebb fiatalokat sem kímélik.

Nappal 26-32 °C, éjszaka 20-22 °C közötti hőmérséklet optimális számukra. Talajnak homokot javaslok, bár sokan erdei vagy kerti földet is használnak. Tisztítani rendszeresen kell mindegyiket, az ürülék kiemelésével a talajcsere két-három havonta elegendő.

értékelés