Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből

5
Madagaszkári nappali gekkók: ha durva vagy velük, kiugranak a bőrükből
Ezek a gekkók, ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg.

A madagaszkári nappali gekkó éjszaka pihen


A madagaszkári nappali gekkók (Phelsuma madagascariensis grandis) ahogy a nevükből is következik, nappal aktívak, így táplálkozási szokásaik és a fajokon belüli interakciójuk is ekkor figyelhető meg. Eredeti élőhelyük Madagaszkár nyugati, délnyugati része, így a terrárium kialakításánál ezt figyelembe kell venni.

 

gekkó, terrárium, nappal
A madagaszkári nappali gekkó éjszaka pihen


Milyen állat a gekkó?


A gekkók rendkívül színpompás állatok. Hátoldaluk színezete hangulatoktól függően világoszöld és sötétzöld színárnyalatokat vehet fel, amelyet minden fajra jellemző, egyedi sávok illetve pettyek díszítenek. Szemhéjjal nem rendelkeznek, pupillájuk nem függőleges vágású, mint a legtöbb gekkónak, hanem kerekded. Mellső és hátsó lábaikon négy nagyon jól fejlett, karmok nélküli, tapadólemezekkel ellátott, és egy evolúciósan visszafejlődésnek indult ujj található.

Az ivarérett hímeknél a combok alsó felületén jól kivehető ún. "praeanofemorálpórusok" vannak, melyek lapított háztető formáját veszik fel. Hasonló korú nőstény gekkók nyakán jobb- és baloldalon mumsz-szerűen megduzzadó kalciumraktár fejlődik ki. Testhosszuk: 20-28 cm között mozog.

 

gekkó, bőr, vedlés
Ha megijed, kibújuk színpompás bőréből


 

Mit eszik a nappali gekkó?


Tücsök, szöcske, sáska, lisztkukac, gyászbogár lárva, rózsabogár lárva, ritkán a vérmesebb példányok szopós egeret is elfogyasztanak. Minden madagaszkári nappali gekkó jó közérzetének fenntartásához növényi eledel bevitele szükséges. Ajánlott minden héten legalább egyszer megkínálni őket kedvenc csemegéjükkel, amely az alábbiak szerint készítendő el: banánból készítsünk pépet, aztán vele megegyező mennyiségű mézzel keverjünk össze. Ezt a fajta táplálékot mindig egy adott helyen lévő edénykébe tálaljuk.

 


Madagaszkári nappali gekkó videón

 

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy állataink szervezete megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyaghoz jusson. Ajánlott minden ízeltlábú eledelt az úgynevezett "Korvimin ZVT + Reptil" porkeverékben meghempergetni. Ezt a típusú táplálék kiegészítőt ajánlott állatpatikákból beszerezni, mivel az ilyen helyek megfelelően tárolják és szállítják a termékeiket.

 

gekkó, tojás, születés
Frissen kikelt gekkó

Fontos még azt is megjegyezni, hogy az ivarérett és megtermékenyített nőstényeknek óriási mennyiségű kalciumra van szükségük, így ebben az esetben jobb a túlzott elővigyázatosság: tartsunk a terráriumban a nőstény által gyakran látogatott helyen tálkát, amelybe a fent említett porkeveréket tesszük (mivel ha az állat ásványi anyag hiányban szenved, akkor magától is elfogyasztja a port).

A naponta elfogyasztott táplálék mennyisége természetesen életkortól függ, de ha egy felnőtt egyed akár több hétig nem eszik, akkor érdemes felkeresni az állatorvost.

Az állatok itatását naponta legalább 2-3 alkalommal el kell végezni. Növénypermetezővel spricceljünk az üvegre illetve az állatok közelébe, így azok onnan könnyedén le tudják nyalogatni.

A terrárium berendezése

 

gekkó, mozgékony, testes
A nappali gekkó mozgékony és testes

2-3 madagaszkári nappali gekkó tartására megfelelő terrárium hossza: 60-70 cm, mélysége 40-50 cm és magassága 80-90 cm. Minél több állat lesz benne, annál több búvó, rejtőzködő helyre van szükség. A fenti adatokkal rendelkező ház növényzete álljon főleg 4-5 cserepes Sansevieria-ból (más néven: fácánlevél, tigriske, "anyósnyelv"), amelyek elhelyezésénél és rögzítésénél vegyük figyelembe, hogy a nappali gekkók mozgékony és viszonylag súlyos állatok, akik előszeretettel ugrálnak tárgyról tárgyra.

A terrárium hátfalára ragaszthatunk különböző párkányokat, kiemelkedéseket. Nagyon fontos, hogy élethelyükhöz hasonlóan otthonukban különféle vastagságú bambusz rudak legyenek, amelyek főleg függőleges irányban állnak, de természetesen szeretik azt is állataink, ha bizonyos dőlésszögbe állítjuk be azokat.

Nem szabad az sem figyelmen kívül hagyni, hogy az állatokat növénypermetezővel kell itatnunk, mivel azok csak a felületen összegyülemlett vízcseppeket nyalogatják le, így a terrárium berendezése semmilyen mérgező vagy veszélyes anyagból nem készülhet. A madagaszkári nappali gekkó barátságtalan hüllő, ne tartsuk együtt más gyíkfélékkel!

A terrárium takarítása

 

gekkó, terrárium, növény
A gekkó terráriuma

A művelet elvégzése előtt az állatokat ki kell venni a terráriumból, így nagyon elővigyázatosnak kell lennünk és tartsuk szem előtt az alábbiakat: ha kedvenceink veszélyben érzik magukat, mint a legtöbb gyíknak, nekik is letörhet a farkuk. Védekezésnek még egy speciális formáját is kifejlesztették: durvább érintésükre vagy megfogásukra ún. pánikvedlést végeznek; bőrüket leválasztják testükről, mondhatni, "önnyúzás" történik. Ezért ha például egyik terráriumból a másikba vagy takarítás miatt ki akarjuk emelni a gekkót, testénél hosszabb, átlátszó műanyag dobozzal takarjuk le. Várjuk meg, hogy a doboz falára felmásszon és aztán a felülettől elemelve, lyukakkal ellátott tetővel zárjuk le a dobozt.

Az üvegfalak takarításához az erős vízkövesedés miatt ecettel átitatott szivacsot használjunk. A berendezést vizes ronggyal eltörölhetjük. Fertőtlenítés végeztével, az ecetes takarítás miatt, többször vízzel mossuk le az üvegeket és a tárgyakat, majd mindent töröljünk szárazra és az egész terráriumot szellőztessük 10-15 percig.

Hőmérséklet, páratartalom és világítás

Nappal legyen 26-30, este pedig 22-24 fok., a páratartalom pedig 80-90 százalékos. A terráriumot felülről világítsuk meg. A fent említett méretekkel rendelkező "gekkóház" fontos része egy vagy két 60 cm-es 18 W-os UV sugarakat produkáló fénycső (pl. Sera cég által gyártott: terra UV special). Ezeket pontosan a tető fölé helyezzük el, hogy az UV sugarak a terrárium lehető legnagyobb területét elérjék. Fontos tudni, hogy az UV sugarak üvegen nem tudnak áthatolni, így kedvenceink otthonának teteje elől és hátul kb. 8-10 cm vastag üvegcsík legyen, melyeket sűrűszövésű drótháló köt össze. A terráriumot februártól októberig 14 órán keresztül, a többi hónapban 10-11 óra hosszat világítsuk meg.

értékelés