- -
CÍMKÉK kétéltű gőte
Foltos barázdásgőte
A foltos barázdásgőte egyike azon gőtéknek, amelyek hangokat adnak ki. A nevüket (angol elnevezése ’mudpuppy’ vagyis "sárkutyus") arról kapták, hogy a nyüszítő hang, amit kiadnak, egy kutya ugatására hasonlít.

A foltos barázdásgőték a legnagyobb gőték közé tartoznak, így a hosszúságuk meghaladhatja a 41 cm-t, habár az átlagos méretük inkább 28 cm körül van. Természetes élőhelyük Délközép-Kanadától kezdve az Amerikai Egyesült Államok középnyugati feléig terjed, Észak-Karolinától keletre és Georgiától és Mississippitől délre élnek. A foltos barázdásgőték a tavak, folyók és patakok fenekén élnek, és soha nem hagyják el a vizet. Kövek, farönkök és növények alá bújnak el, és éjszaka jönnek csak elő, hogy táplálkozzanak bármivel, amit el tudnak kapni, beleértve a rákot, a férgeket és a csigákat.

Elég hosszúra megnőhetnek

 

A foltos barázdásgőték felépítése, szaporodása

 


A foltos barázdásgőtéket könnyen meg lehet különböztetni kopoltyúikról, amelyek még lárvakorukban nőnek ki, és ott is maradnak. Lapos fejük, széles farkuk, zömök lábuk, és a lábfejükön négy, jól megkülönböztetett lábujjuk van. A testük szürke vagy barnás-szürke színű, kékes-fekete foltokkal.

A nőstény nagy fészekalj petét rak le, és addig őrzi őket, amíg ki nem kelnek, ez egyedi vonás a gőték között.

Esznek, amit csak találnak


A foltos barázdásgőték gyakoriak az elterjedési területükön, és nincs különleges védelmi státuszuk. Azonban a lakóhely eltűnése és a környezetszennyezésrombolóan hat néhány helyi populációra.

értékelés