Mérgezett nyíl a terráriumban: a nyílméregbéka

Mérgezett nyíl a terráriumban: a nyílméregbéka
Bőrük olyan mérgező, hogy az indiánok először beléjük mártották a nyílvesszőt, és csak később egymásba. Nem jött be a mimikri?

Halálos méreg egy parányi békában

Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben parányi, a szivárvány minden színében pompázó apró kis békák élnek. Kevesen gondolnák, hogy a világ egyik legmérgezőbb állatai közülük kerülnek ki. A Dendrobatidae családban jelenleg több mint 200 fajt tartanak számon.

Az apró békák bőrváladéka olyan alkaloidákat tartalmaz, melyek a világ legerősebb természetes méreganyagaihoz tartoznak, hatékonyságuk és erejük vetekszik a mérgeskígyók által termelt alkaloidáéval.

 

Foltoshátú nyílméregbéka
Foltoshátú nyílméregbéka
Foltoshátú nyílméregbéka

A foltoshátú nyílméregbéka természetes élőhelye Maranhao, Brazília. A hímek hossza 3-4 cm, a nőstények valamivel nagyobbak. Élettartalmuk elérheti a 8-10 évet. A nyílméregbéka tartásuk egyszerű, de borsos áruk miatt csak kevesen foglalkoznak velük. Hangjuk alig hallható pirregés. A nyílmérebéka több színváltozata létezik (narancssárga, citromsárga, vörös), melyek ugyan képesek egymással szaporodni, de utódaik terméketlenek lesznek. A békák petével szaporodnak, de évente csak kétszer.

 

 

Sárgaszalagos nyílméregbéka
Sárgaszalagos nyílméregbéka

Sárgaszalagos nyílméregbéka

A mutatós béka természetes élőhelye Venezuela, Brazília és Guayana. Testhossza 3-4 cm. 12-18 hónaposan válik ivaréretté, terráriumban kb. 10-11 évig él. Félénk, szeret bujkálni. Igen kedvelt a terraristák körében különleges mintázata miatt, mely egyedenként eltérő. A kis békákon a csík még nem csipkézett, az csak az idő múlásával jelenik meg. Mintázatuk kifejlett korukig folyamatosan változik.

 

 


Sárgacsíkos nyílméregbéka
Sárgacsíkos nyílméregbéka
Sárgacsíkos nyílméregbéka

A sárgacsíkos nyílméregbéka természetes élőhelye Nyugat-Kolumbia
Mérete 2-3 cm, ez a fajta a nyílméregbékák között a legkisebb. A nőstények itt is nagyobbak a hímeknél. Egyetlen színváltozata ismert. Hangjuk alig hallható pirregés.
Terráriumi tartásakor 5-10 egyeddel számolva minimum 45x45x50-es terráriumra van szükség. Ez a fajta nyílméregbéka nappal 22-24°C-ot igényel, éjjel 19-21°C-ot. Az optimális páratartalom-érték 80-100%.

 


A nyílméregbéka terráriumi tartása

5-6 nyílméregbékának minimum 60x60x60-as terráriumra van szüksége. A hőmérséklet nappal érje el 25-28 °C-ot, éjjel 20-25°C az optimális. A békák számára természetes élőhelyükhöz hasonlóan állandó, 80-90 %-os páratartalmat kell biztosítani! A nyílméregbéka számára berendezett terrárium alját borítsuk agyaggranulátummal. Fontos, hogy ezek mindig vízben álljanak, és a páraképződés érdekében használhatunk kisebb vízesést is. Soha ne használjunk akkora vizes medencét, melyből a békák nem tudnak kimászni, mert belefulladhatnak. A terráriumban helyezzünk el faágakat és nagyobb köveket is. Ha növényeket is szeretnénk ültetni, az esetleges fertőzések elkerülése érdekében vízkultúrásat válasszunk. Szintén jó megoldás, ha fákra különböző broméliákat, mohákat erősítünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy naponta kell desztillált vizet permeteznünk a terráriumba!

nyílméreg, béka, kék
Érinthetetlen szépség


A nyílméregbéka etetése

A kétéltű kedvencei az apróbb rovarok: ecetmuslica, viaszmoly-lárva, szúnyog, fiatal tücsök, pókok, apró legyek, ugróvillások, levéltetvek. Ezeket vitamin készítményekkel kiegészítve naponta adagoljuk a békáinknak.

értékelés