Ezeket a jutalomfalatokat könnyű és olcsó elkészíteni, egészséges csemegeként szolgálnak és mindig boldoggá teheted velük legjobb barátodat. A recept lényege az, hogy ne használjunk tartósítókat vagy vegyi anyagokat. Hogy minél egészségesebbek legyenek, ügyeljünk arra, hogy megfelelő hozzávalókat használjunk!

Ne használjuk az alábbi alapanyagokat:

Ennek nincs az a kutya, amelyik ellen tudna állni

 

A fent leírtakon kívül a hozzávalók listája nagyon egyszerű:

  • barna vagy teljes kiőrlésű liszt
  • zabkása
  • zöldséges húsleves (bármiféle maradék, pl. borda, csirke, zöldségek)
  • maradékok (gyengén fűszerezett hús és/vagy zöldségek)

 

Ha nincs kéznél maradék, helyettesíthetjük:

  • felvert tojással
  • csukamájolajjal
  • mogyoróvajjal
  • lenmaggal
  • búzacsírával

 

Ne ilyen ételekkel halmozzuk el őket!

 

Ekészítés:

Ha a maradékok nagyobb darabokból állnak, mint például egy hússzelet vagy aprított répa, zúzzuk mindet péppé vagy tegyük egy konyhai robotgépbe, hogy puha állagot kapjunk.

Ha a húsleves főtt húsból készült, hagyjuk hűlni egészen addig, amíg a zsiradék réteget alkot a felszínen és könnyedén le lehet fölözni, mielőtt folytatnánk.

Keverjük össze a maradékokat a húslevessel egy nagy tálban! Adjuk hozzá bármelyiket a fentebb említett tetszőleges hozzávalók közül, majd még néhány csészényi lisztet! Folyamatosan szórjuk bele a lisztet és keverjük egészen addig, amíg elég sűrű nem lesz és az állaga a süteményéhez hasonlít.

Öntsük bele a végeredményt egy zsírozott tepsibe és süssük 175ºC-on körülbelül 30-45 percig vagy ameddig a teteje elkezd barnulni!

 

A kutyák szeretik a finom házikészítésű falatokat

 

Vegyük ki a tepsit a sütőből és szeleteljük fel a falatokat kicsi, kutyaharapásnyi kockákra! Egy kivevő segítségével fordítsuk meg a keksz szeleteket és törjük apró darabokra, hogy könnyebben száradjanak.

Vigyük le a sütő hőmérsékletét 80ºC-ra és hagyjuk tovább sülni a jutalomfalatokat még 2-3 órán keresztül.! Bizonyos időközönként azért vessünk rá egy-egy pillantást, hogy nehogy odaégjenek, de hagyjuk őket rendesen megsülni!

Ha még ezután is puhák és nedvesek, könnyen megpenészedhetnek és így nem szolgálnak ropogós csemegeként a kutyusnak.

Minél tovább hagyjuk sülni, annál omlósabb és finomabb lesz.

Ennyi az egész! Hagyjuk kihűlni, majd kényeztessük kedvencünket ezekkel az egészséges falatokkal.

 

A gazdi mindig olyan finom falatokkal vár

 

További ötletek

Ezt a receptet alkalmazhatja díszes kekszek készítésénél is úgy, hogy egy kicsivel több lisztet ad hozzá és kinyújtja a tésztát, akárcsak egy rendes sütemény esetében. Néhány különböző méretű, csont alakú sütőforma beszerzésével csodálatos ajándékokat készíthetsz szerető társaidnak.

értékelés