Szakembereink: Toma István
Talán, ha jól emlékszem, 11 éves koromtól foglakozom "akvarisztikával". Meghatározó élmény volt, amikor először pillantottam meg a nálam születt kishalakat... 

A Háziállat Magazin új akvarisztikai szakértőjét, Toma Istvánt kérdeztük

Háziállat Magazin: Miért pont akvárium?

toma-istvan-akvarista
Toma István: Talán, ha jól emlékszem, 11 éves koromtól foglakozom "akvarisztikával". Az egész úgy kezdődött, hogy szüleim nem engedték, hogy új kutya legyen, miután előző kutyánk elpusztult. Akkori osztálytársamnál láttam egy akváriumot, ami - bár csak 30 liter körüli volt, pár guppival -, de mégis nagyon megtetszett. Aztán az egyik szünidőben két focizás között elmentem vele egy állatkereskedésbe, ahol elkövettem egy hibát: megkérdeztem az eladótól, hogy van-e olyan hal, aminek nem kell sok hely, nem túl igényes... Az eladónő persze kapva kapott az alkalmon és eladott nekem egy aranyhalat, mondván, hogy annak elég egy 5 literes befőttesüveg és teljesen igénytelen. Azóta se tudom, hogy haragudjak-e rá vagy sem :).

Ha akkor az eladó azt mondja, hogy nincs, lehet, hogy csak sokkal később vágok bele az akvariszikába, vagy akár egyáltalán nem is (erre még gondolni is rossz). Az aranyhal persze egyre nőtt és így sikeresen rá tudtam beszélni a családot egy nagyobb akvárium beszerzésére. Elkezdtem olvasni az akvarista.hu-t ahol rengeteg segítséget kaptam és kapok a mai napig is, és egy ponton kialakult bennem az a szemlélet, hogyha már csinálok valamit, akkor azt csináljam komolyan. Azóta is elábrándozom néha, hogy hova lehetne még több, új akváriumot beállítani és mit raknék bele.

HM: A halakon túl van más állata otthon?

TI: Csak halakat és eleségállataikat tartom és tenyésztem itthon. Igazi kedvencem nincs, minden halban megpróbálom megtalálni a természet szépségét és ez általában sikerül is.

HM: Van kedvence?

TI: Talán egy halam volt, amelyikhez kicsit jobban ragaszkodtam, mint a többihez. Az első akváriumomban történt ikrázás sikeresen felnevelt zebradániója volt, jóval több mint 3 évig élt, túlélte szüleit és testvéreit is. Amikor elajándékoztam zebradánióimat, egy pár kicsivel őt megtartottam. Csak miután elpusztult ajándékoztam el azokat, akiket csak azért tettem mellé, hogy rajban lehessen.

HM: Hogyan beszélné rá barátait az akvarisztikára?

TI: Az akvarisztika sok mindent jelenthet és akár mindenkinek mást. Kisgyermekeknél szinte csodát jelent: el tudnak üldögélni egy akvárium előtt akár fél órán át, hogy semmi mást nem csinálnak, csak figyelik a halakat és élvezik a látványt! 10 éves kor után kialakulhat a komolyabb felelősségérzet (ami persze egyéntől is függ), ekkor már el lehet kezdeni akvarizálni. Tökéletes hobbi, mert a gyerekek nem unatkoznak, nem csak úgy "mászkálnak" vagy tévéznek, hanem az akváriumhoz kapcsolódó dolgokkal foglalkozhatnak. Ez nagyon jó szórakozás, ha ráéreznek az akvarizálás "ízére"! Később a nehezebb tanulmányok és a munka idején, ha fáradt az ember, pihentet és lelkileg megerősít egy pár perc ücsörgés az akvárium előtt, vagy egy kis munka vele. Bármikor leülhet az akvárium elé az ember, vagy elég, ha rápillant, azután biztosan máshogy megy tovább. Egy igazán szép akvárium megtaníthatja az embert a természet iránti érdeklődésre, annak szeretetére is tiszteletére.

uzsony
HM: Van meghatározó élménye?

TI: Mint minden akvaristának, általában az első nálam született kishalak megpillantása meghatározó élmény volt. Szinte minden, más módon szaporodó halnál ilyen érzésem volt, de amikor először szült a plattim, talán ott volt egy fordulópont, amikortól már nem csak tartottam, hanem "szaporítottam" is halat.

HM: Mire érdemes odafigyelnie egy kezdőnek? Adna néhány tippet?

TI: Először olvasson minél többet! Lehetőleg magyar kiadású könyveket, a külföldiek gyakran silány minőségűek a gyenge fordítás miatt. Miután ezeket már jó sokszor elolvasta és már kívülről fújja, keressen egy vagy több tapasztalt akvaristát, vagy egy megbízható kereskedést (sajnos ilyet is elég nehéz találni, ahol nem csak úgy csinálnak mintha értenének a halakhoz, hanem valóban értenek is). Ne vegyen meg minden halat ami megtetszik! Nézzen utána az adott hal igényeinek, társíthatóságának, szokásainak, mielőtt bevásárol belőle! Érezzük a felelősséget az állatok iránt amiket tartunk! És végül: ne éljünk abban a tévhitben, hogy egy akvárium a vegyszerektől lesz szép és egészséges: valójában odafigyelésre, tapasztalatra és szerencsére van szükség.

HM: Tapasztaltként Ön is szokott segíteni?

TI: E-mail postafiókomat rendszeresen látogatom, ha valakinek segítségre van szüksége nyugodtan küldjön egy levelet a wan@freemail.hu -ra. Minden témában várom a leveleket, de a "milyen betegség ez és hogyan kell kezelni" kérdésekre nem biztos, hogy tudok válaszolni. Ezekkel a halakhoz értő állatorvoshoz vagy betegségekben tapasztalt, nagyon tájékozott akvaristához célszerű fordulni, mivel sajnos a számomra elérhető szakirodalom sem mindig egyértelmű.

értékelés