Szakembereink: Zoller Zsolt - akvarista
Legemlékezetesebb élményem az első guppijaim szülése volt. Hihetetlen nagy élmény volt! Lehetett látni, amikor éppen jöttek ki a kis halak a "mama" hasából. 

BESZÉLGETÉS
A Háziállat Online kérdez - a szakember válaszol

Mióta foglalkozik akvarisztikával és melyek voltak a kezdeti lépések?

Nyolc éve kezdtem bele ebbe a csodálatos hobbiba néhány guppival és elevenszülővel. Akkoriban még igazi zöldfülű voltam, csak annyit tudtam, hogy a hal vízben él, és hogy néha egy-egy laza mozdulattal meg kell etetni őket! A kishalakat egy 5 literes befőttesüvegben tartottam néhány növénnyel. Nem sok idő elteltével rohantam a kisállat-kereskedésbe és 5 évig gyűjtött zsebpénzemből vettem egy 120 literes komplett akváriumot! Ez volt számomra a csoda! Ez az akvárium még ma is teljes mértékben üzemel.

Milyen állatokat tart otthon, van-e személyes kedvence?

Természetesen a halak vannak a legtöbben a lakásban, de igazából nem ők a kedvenceim. Tartok ékszerteknősöket, tűzhasú gőtéket, és tenyésztek különböző eleségállatkákat, mint például a grindál vagy a lisztkukac. A kedvenc állatom a németjuhász kutyusom, akit Alíznak hívnak, hihetetlenül aranyos. Bár nem értek annyira a "kutyák nyelvén", teljes az összhang közöttünk.

 

guppi-akvariumok

Mi a legjobb dolog abban, hogy halakat tart otthon az ember? Milyen formában változtatja meg ez a mindennapi életét?

Sokféle állatot tartottam már életemben, de valahogy mindig a halakhoz "vonzódtam" a legjobban! Az ember talán úgy mérlegelheti a legjobban ezt a kérdést, hogy elmegy az Adriára és megnézi a vízivilágot, mi is történik benne. Látja a pompás halakat, ahogy úszkálnak, és néha-néha meg is tudja érinteni őket! Aztán vége lesz a nyaralásnak, hazamegy az ember és folytatja, amit abbahagyott, azaz dolgozik. Estefelé hazaér hullafáradtan és leül az akváriuma mellé! Szinte ugyanazt az élményt éli át, amit az Adrián, csak sokkal kényelmesebben. Ugyanakkor a lakás legszebb dísze lehet egy nagy méretű akvárium! Amióta ezt a hobbit űzöm, számtalan sokan megcsodálták az akváriumomat és ők is vettek egyet! Szóval, ha valaki nem szeretné a tévében az öldöklős filmeket nézni és nyugalomra vágyik, akkor relaxálásképpen elég ránéznie az akváriumára!

Van legemlékezetesebb vagy legélvezetesebb élménye az állattartással (akvarisztikával) kapcsolatban?

Talán a legemlékezetesebb élményem az első guppijaim szülése volt. Hihetetlen nagy élmény volt! Lehetett látni, amikor éppen jöttek ki a kis halak a "mama" hasából. Ma már ez nem számít nagy dolognak, de akkor az volt.

Mire érdemes odafigyelnie egy kezdő akvaristának? Tudna adni néhány tippet és ötletet?

Talán a legfontosabb dolog, hogy kezdő ne vegyen halat úgy, hogy nem néz utána a fajnak, nehogy valami váratlan dolog érje. Érdemes nagy méretű akváriummal kezdeni, mert ott könnyebben beáll a biológiai egyensúly! Nem szégyen a profiktól és a haladóktól kérdezősködni. Sok embert emiatt érnek kudarcok, mert nem mer kérdezni! Én úgy látom, hogy a Háziállat Online fórumait sok hozzáértő szakember látogatja, tőlük nyugodtan lehet kérdezni!

Hol lehet Önt elérni szükség esetén?

Ha bármi kérdése lenne bárkinek, akkor itt a Dr. Háziállaton elérhető vagyok, illetve saját honlapomon a www.gportal.hu/akvariumihalak vagy a www.gportal.hu/aquazsolti címeken.

értékelés