A világító kubai kékrák
A kubai kékrák (Procambarus alleni), a világító kékrákok közül az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb fajta. Mérete megközelítően 8 cm. Állatkereskedésekben általában megtalálható, gyakori faj. Tenyésztőktől szintén beszerezhető. Az egészséges rákok nem túlzottan félénkek, koruknak megfelelő nagyságúak. Minden testrészük sértetlen és megfelelően funkcionál. 

A kubai kékrák (Procambarus alleni)

A kubai kékrák a világító kékrákrákok közül az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb fajta. Mérete megközelítően 8 cm. Állatkereskedésekben általában megtalálható, gyakori faj. Tenyésztőktől szintén beszerezhető. Az egészséges rákok nem túlzottan félénkek, koruknak megfelelő nagyságúak. Minden testrészük sértetlen és megfelelően funkcionál.

 

kubai-kekrak


A kubai kékrák helyének kialakítása

Egy rák szükséglete minimum 20-25 liter víz, tehát két rák számára egy 50 literes akvárium vagy terrárium a megfelelő (a kettőt ne tévesszük össze: a terrárium alapterülete nagyobb, mint az akváriumé). A medencében kialakíthatunk egy kis száraz részt is, ahová pár percre kimászhatnak napozni. Célszerű szűrőt és vízmelegítőt is beszerezni kedvencünknek.

A levegőztetést megoldhatjuk szűrővel is, de a légpumpa még alkalmasabb erre a célra. Csak olcsó növényeket telepítsünk a tartóhelyükre, a rákok ugyanis kedvelik a zöldkosztot is! A kis szárazföldi részünket természetesen beültethetjük. A vízcserék gyakorisága, illetve mennyisége az állatok számától és a szűréstől függ (ha nincs szűrőnk, akkor mindenképpen gyakrabban kell végeznünk vízcserét).


Mit eszik a kékrák?

kékrák kedvence a tubifex, illetve a vörösszúnyoglárva. Ebből minden nap megmosva kis mennyiséget adjunk. Vízibolhával nem túl érdemes kínálgatni, mivel nem tartozik a kedvenc étkei közé. Hetente egyszer-kétszer adhatunk zöld hajtásokat, salátát, borsót, stb. Néha berakhatunk hozzá néhány guppit, dániót is, hogy a vadászösztönét kiélhesse. Vannak olyan példányok, amelyek csemegeként fogadják a lisztkukacot, egyesek egyenesen megőrülnek érte! Időnként adhatunk lemezes haleledelt is.

Mivel egészítsük ki a kékrák étlapját?

 

A világító kubai kékrák
A világító kubai kékrák
kek-rak


Hogyan gondozd a rákot?

A víznek melegnek, 25-26°C körülinek, kristálytisztának kell lennie, ezért érdemes az akvárium, illetve terrárium méretének megfelelő motoros szűrőt beszerezni! Vedlési időszakban a rákokat megijeszteni vagy a medence nyugalmát megbolygatni nem szabad, mivel az állatok megsérthetik testrészeiket és elpusztulhatnak! A levedlett páncéldarabkákat összeszedhetjük, de akár bent is hagyhatjuk, hiszen egy bizonyos idő elteltével úgyis elfogyasztják ezt a burkot! Az akvárium fedéséről mindenképpen gondoskodjunk! A rák "védekező állását", agresszivitását jelzi, ha két ollóját a magasba tartva dermedten figyel.

 


Kubai kékrák videón! :)


Szaporodás

A petékkel teli nőstény elbújik, nagyon izgatott, kavicstorlaszokat épít búvóhelye elé. Hetekig nem lehet látni. Az egyéves nőstények esetenként 200 ivadékot hordanak ki, az idősebbek akár 400-at is! A kisrákokat apró élő eleséggel, esetleg lemezes haltáppal etessük naponta többször. A nevelőmedencébe tegyünk szivacsszűrőt, aljzatnak pedig a kereskedésekben beszerezhető homokot használjunk.

értékelés