5
A párzási időszakban elmegy az állat esze?
Minden év tavaszodó időszaka társállataink számára (pl. kutyák, macskák) egyet jelent a párzási időszakkal. 

parzasi-idoszak
Minden év tavaszodó időszaka társállataink számára (a kutyáknak, a macskáknak) egyet jelent a párzási időszakkal. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, elszökhetnek, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek. Az állatok ellenőrizetlen szaporodása okolható többek között a kóbor állatok magas számáért.

A négylábú háziállataink szaglószerve sokkal fejlettebb, mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény (akkor aztán mindenáron oda akar menni).

A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak), a kutyák nemi folyamatára pedig a megszaporodott kóborló állatból lehet következtetni.

 

Alaptalan félelmek a tüzelés miatt elkóborolt kutyáktól


A tüzelési időszakban nem ritka, hogy elszöknek a kedvencként tartott állatok. Gyakran (alaptalanul) riadalmat keltenek az emberek körében. Van, hogy az elkószált állatok soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert járművek kerekei, illetve személyek áldozataivá válnak (kirakott mérgeket fogyasztanak, drót-sintér hurokba akadnak vagy az erdőkben a vadászok állják útjukat).

Gyakorta okoznak ilyenkor baleseteket az elcsavargott kutyák: a megriadt ember az idegen állatot valamilyen eszközzel távozásra kívánja kényszeríteni (fadarabok, kövek formájában), az állat pedig a farkastörvény alapszabályát használva - legjobb védekezés a támadás - okoz balesetet.

 

tuzelnek


A túlszaporodás


Az igazi problémák az ivarzás után 1,5-2 hónappal később kezdődnek: az elcsavargott - gazdátlan egyedek hím tagjai bepározták a nőstényeket, a szuka kutyák megellenek. A kóbor - jövendő anyaállatok - pedig egyszerűen az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Van, hogy az anya és kölykei is elpusztulnak a folyamatban, de legtöbb esetben életképesek maradnak, az anya felneveli kölykeit, semmi baj nem történik, "csak" a kóbor állatok egyébként is magas száma tovább növekszik.

 

ket-cica-alszik

 

Megelőzhető a folyamat! Kedvencként tartott állatainkat ne szaporítsuk, ne termeljünk kóborrá váló állatokat. Az ivarzási időszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken őket, és ne engedjük pározni. Legjobb lenne az állatokat ivartalanítani, ehhez állatorvosa tanácsát kell kikérnie.

Az állatvédelmi törvény szigorodása révén, és a környezetünkre tudatos állattartás irányelvei alapján is célszerű állatainkat felelősebben, jó gazda gondosságával (szocializáltan) tartani.

Az állatvédők törekvései ellenére a kóbor állatok száma nagyobb mértékben nem csökken. A menhelyek dugig vannak állatokkal, a prevenciós programjainknak, pedig hosszútávon van csak mérhető eredménye. A felelőtlen szaporítók -  tenyésztők pedig lassan ébrednek rá a saját maguk által gerjesztett (eladhatatlan állatokból képződő) kóbor állat problémára, és arra, hogy eredményt tevékenységük szűkítésével érhetünk csak el.

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Ön is legyen Állatvédő!

értékelés