5
Akciós macskák - Ivarzanak a cicák, most jön az igazi szezon
A késő tavaszi, nyár elejei macskaivarzás után 1-2 hónappal ugrásszerűen megnőtt a kóbor macskák száma. A sokszor állatbarátok által jól táplált anyacicák a pincékben, bokrok alján vagy a ház mögött gond nélkül adtak életet utódaiknak.

 

Utcán születik, majd pusztul sok ezer kóbor cica

 

 

cica, macska, kóbor, állat, hajléktalan
Hajléktalan macskák

A városban sétálva a bokor alól cincogó macskahangok szűrődnek ki a forgalmas útkereszteződésnél. Az emberek sietnek, nem is akarnak tudni arról, hogy mi lehet az. Én azért benéztem a bokor alá, majd megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy egész kis macskabirodalmat találtam.

A késő tavaszi, nyár eleji macskaivarzás után 1-2 hónappal ugrásszerűen megnőtt a kóbor macskák száma. A sokszor állatbarátok által jól táplált anyacicák a pincékben, bokrok alján vagy a ház mögött gond nélkül adtak életet utódaiknak.

A kismacskák egy része sikeresen megmenekül a vandáloktól, túléli a macskabetegségeket, és beszocializálódik az ivarképes kóbormacska hierarchiába. És a mókuskerék forog tovább...

 

Ivartalanítás, fogamzásgátlás, gazdakeresés

 

A bokornál vacillálok, hogy vajon mit tehetnék a macskák megmentéséért, amikor hozzám lépett egy öregúr. "Nálunk a faluba a macskakölyköket vödörbe fojtják, de csak a nőstényeket, a kandúrok meg megmaradnak pockozni - egerezni" - informált. Még a mondata végén jár az öregúr, mikor leállt egy középkorú nő is - egy egész kis munkacsapat gyűlik össze, gondoltam biztos lesz megoldás a macskabajra - "amott a ház mögött egy kosárnyi kismacska volt, már jó helyre kerültek, megszervezzük nekik a gazdák keresését" - meséli. Szerintem is a gazdakeresés a kóbor állatok számára a megoldás, így a hölgyre figyelek. "Elejét kellene venni az utcai kóborállat szaporodásnak." Erre megfelelő lenne az ivartalanítás vagy a gyógyszeres fogamzásgátlás. Nagy nehezen kibányásztuk a cicákat és a macskamamát a bokor alól, majd a hölgy egy dobozban "biztos helyre" vitte őket. Hurrá, egy újabb apró csoda a mindennapok útvesztőjében.

 

Mit tehetünk a kóbor állatokért?

 

A legtöbb kóborként születő állatnak nincs ilyen szerencséje, hiszen a számtalan betegség mellett ki vannak téve a gyermekded játéknak induló állatkínzásoknak, a közlekedési eszközöknek, az időjárás viszonytagságainak is. Az ország 3200 településén működő gyepmesteri telepekre (közegészségügyi normatartás végett) évente megközelítőleg százötvenezer állatot fognak be és pusztítanak el. A gyepmesternek a döglött állatok mellett ugyanis kötelessége elvinni a lakosság által bejelentett kóborló állatot is.

A gazdátlan kutyák - macskák számát csak a felelős állattartással (ivartalanítással, ember által szabályozott - csak szükséges, direkt - szaporítással) lehet humánusan csökkenteni. Így érdemes mindenkinek a saját háza táján emberséggel kezelni az állatait, beleértve a kóbor állatokat is, ha lehet megakadályozva a túlszaporodásukat.

értékelés