Ébrednek a denevérek (Chiroptera)
Az urbanizált közeghez alkalmazkodó denevér ősszel a téli álmát gyakran lakásunk, házunk közvetlen közelébe vándorolva kezdte meg. 

boreger
A bőregér a városban marad?!

Az urbanizált közeghez alkalmazkodó denevér ősszel a téli álmát gyakran lakásunk, házunk közvetlen közelébe vándorolva kezdte meg. Ez akkor rendkívül nagy pánikot okozott, mert telelőhelyéül a pincénket, a kamránkat próbálta meg igénybe venni.

Az életterünkben szállást kereső denevért is - mint a legtöbb állatot - a természetes élőhelyek eltűnése veszélyezteti. Mivel kolóniában élnek, a búvóhelyeiket érő emberi beavatkozásokra különösen érzékenyek. Így leginkább az öreg odvas fák fogyatkozása, a templompadlásokon a bebúvó nyílások megszüntetése, a bányák, a barlangok teljes lezárása a probléma.

A hat hónapos téli hibernáció után április környékén ébrednek fel a denevérek. Ekkor kelnek útra a nyári szálláshelyük felé, ami legtöbbször a téli álmuk helyéhez közeli, épített környezetben, a városban van.

Sokan a különböző hiedelmeknek köszönhetően irtóznak a denevértől. Egyesek azt vallják, hogy a denevér vérszívó, mások meg azt hiszik, hogy a bőregér hajba kapaszkodva támad. Ezek természetesen téves hiedelmek. A denevér a kellemetlen jelenléte mellett életterünkben rendkívül hasznos is lehet, mert elsősorban rovarokkal táplálkozik, így a szúnyogok irtását vegyszermentesen segíti. A lakásunkon kívüli letelepedésüket egyébként mi magunk is segíthetjük: speciális denevérodúkat építhetünk, és azt fákra, oszlopokra kihelyezhetjük.

denever-kepek

A lakhelyünkre beszálló denevér vadállat révén harapással védekezhet, így eltávolítása (az érintésvédelmet figyelembe véve) kesztyű segítségével biztonságosabban véghezvihető. A denevér a lakásba beszállva nem ritkán a függönybe kapaszkodva, fejjel lefelé csüngve várja a besötétedést. Ha innen le akarják választani, karmai beleakadnak a szövetbe. Érdemes szakavatott természetvédőket (pl. a legközelebbi Környezeti Tanácsadó Irodát - www.kothalo.hu) hívni a megoldandó esetekhez.

A szakértő szemével - Dr. Hamar József, Kötháló Szolnok

A panel negyedekben gyakori probléma, hogy beköltöznek a résekbe a denevérek. A lakosság nagy része ettől függetlenül normálisan tudja élni a hétköznapjait. Bonyodalom vagy krízishelyzet esetén a madárvédőkkel közösen oldjuk meg az állatokkal kapcsán felmerült problémákat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a denevérek ügyében egy nem reprezentatív felmérés keretén belül megkérdezte az utca embereit is:


denever-kep

1. Farkas Lászlóné (nyugdíjas): nem zavarnak a bőregerek, régebben panelházban laktam, észleltem a problémát. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy az állatoknak is helye van a környezetünkben. Azonban ha az én spájzomba költözne be egy denevér, borzongnék oda bemenni.

2. Hornyák János (nyugdíjas): messziről nézve nem zavarnak, de ha együtt kellene élnem egy fedél alatt egy denevérrel, bizony irtóznék kicsit.

3. Huszár Pál (egyetemista): állatbarát vagyok, nem zavarnak a denevérek. Ha lakhelyemre betévedne egy denevér, segítenék neki onnan kijutni, illetve ha egyedül nem boldogulnék, segítséget kérnék a természetvédőktől.

4. Nádaski Diána (főiskolás): szinte minden állatot szeretek, nem tudnék egy denevérnek sem ártani. Ha beszállna az ablakon egy bőregér… segítenék visszajutni a természetes élőhelyére (azaz az ablakon kívülre).

Ne feledjük, hogy a denevér védett állat, megóvása mindannyiunk közös ügye. Példányainak elpusztítását a hatóságok több tízezer forintos bírsággal sújtják.

értékelés