Denevér: rémtörténetek antihőséből szúnyogirtó bajnok

5

Mindenki hallott már denevéres rémtörténetet: megtámadja az embert, belecsimpaszkodik a hajunkba és vért szív. És ez már biztos? - kérdezné Lusta Dick.

Denevérek és vámpírok

Mindenki hallott már rémtörténeteket a denevérekkel (Chiroptera) kapcsolatban, hogy megtámadják az embereket, belecsimpaszkodnak a hajunkba, és vért szívnak. A denevérek egyenlőek a sötétséggel, halállal, vámpírokkal és egyéb rémisztő dolgokkal, igaz? Tévedés. Lássuk valójában mit is tudhatunk a denevérekről!

Chiroptera

 

A denevér az egyetlen emlős állat amelyik ténylegesen repül, szárnyaival csapkodva tartja fent magát a levegőben. Néhány más kisemlős, mint például a repülő-mókus elsősorban vitorlázik a levegőben. Mivel a denevérek teljesen egyediek az emlősök között, ezért a Chiroptera rendbe (Denevérek - rendje) soroljuk őket.

 

A denevér tájékozódása

Szemben az általános hiedelemmel a denevérek nem vakok. Habár meglehetősen jól látnak, egyúttal ultrahang segítségével is képesek tájékozódni, amelyek az emberek számára nem hallhatóak. A ultrahang hullámok visszaverődését a legtöbb esetben nagy tölcsér alakú fülükön keresztül érzékelik. Az ultrahang segítségével a kicsinyeiket is könnyebben megtalálják a zsúfolt telepeken. Néhány denevér magányos életet él, és nappal fejjel lefelé lóg védett helyeken, mint padlások, fészerek, vagy a fák lombkoronája. Más fajtái barlangok mélyén élnek kolóniákban.

nagyfulu-denever

 

A denevér szaporodása

A hím és nőstény denevérek általában külön vannak a nyári időszakban. A párzás rendszerint kora ősszel történik, az utódok azonban csak tavasszal születnek,ekkor történik a megtermékenyítés. A kis denevérek vakok, nincs szőrzetük és 6 hetes korukig az anyjuk gondoskodik róluk. A fiatal denevérek egy hónapos korukban kezdenek el repülni. Bár viszonylag alacsony a reprodukciós arány, ezt valamelyest ellensúlyozza a hosszúnak mondható 20 év körüli átlagos életkoruk. A kis barna denevér a hasonló méretű emlősök között a leghosszabb ideig, akár 30 évig is elélhet, de ez meglehetősen ritka.

 

Téli álom

A Magyarországon élő denevérek télen visszavonulnak, ilyenkor a rovarok is kisebb számban fordulnak elő. Mikor téli álmot alszanak, a testhőmérsékletük megközelíti a levegő hőmérsékletét, a légzésük és szíverrésük nagyon lassúvá válik. Ebben az állapotban viszonylag könnyen felriaszthatók, azonban ez az állatok számára végzetes is lehet, mivel felélhetik a hideg télre eltartalékolt zsír-felesleget, tehát lehetőség szerint tartózkodjunk ettől.

 

Veszettség

A denevérek körében is előfordulhat a veszettség, de a becslések szerint ez a denevérek kevesebb mint 1 százalékát érinti.

boregerek

 

Denevérek a házban

Az egyetlen módja, hogy távoltartsuk őket, ha nincsenek szabad nyílások ahol beköltözhetnek. Ezek lezárását mindenképpen akkor tegyük meg amikor nincsenek a közelben. Nyáron lehetnek kicsinyeik is, ezért a legcélszerűbb később lezárni ezeket a helyeket mikor a denevérek már elmentek. A denevér csak a már meglévő réseken közlekedik, tehát nem rongálja házat, nem tágítja tovább a repedéseket. Viszonylag békés módja a védekezésnek ha hálók segítségével elzárják ezeket a nyitott részeket a házon. A háló alatt kicsúszhatnak ha ki akarnak menni, de nem tudnak majd visszarepülni a házba. Ha mégis bejutott a házba, a legegyszerűbb módja a kitessékelésnek ha kinyitjuk az ajtót vagy az ablakot.

A legfontosabb, hogy maradjunk nyugodtan és a gyerekeket valamint az állatokat vigyük el a közelből. Lehetőség szerint maradjunk közel a falhoz. Így a denevér nagy valószínűséggel U-alakban közlekedik majd a leszűkült hely miatt, a magasságát a falak mentén nyeri vissza, míg a szoba közepe felé lejjebb ereszkedik majd. Ha pont ott állunk a szoba közepén, olyan érzésünk lehetne, hogy pont felénk repül. Ha a denevér még azelőtt eltűnik, hogy biztosítottuk neki a kijáratot, akkor valószínűleg leszállt valahol. Függönyök mögött, ruha-akasztón, növényeken. Ha kéz-közelben van, akkor egy vastag törököző segítségével meg is foghatjuk óvatosan, de semmi képpen nem puszta kézzel. Arra azért készüljünk fel, hogy hangosan tiltakozni fog ha megérintjük. A legjobb ha van nálunk egy pár erős bőrkesztyű. A szedéskor próbáljunk a szárnyra koncentrálni, de mindenképpen óvatosan fogjuk meg, nehogy megsértsük.

deneveres-kepek

 

Ha nem bízunk annyira magunkban, az alábbi elérhetőségeken kérhetünk segítséget:

  • Budapesti Denevérvédelmi Csoport , 1131 Budapest Futár u. 7. Tel:20-364-1380,
  • Magyar Denevérkutatók Baráti Köre 5452 Mesterszállás, Szabadság út 13 tel: 56-313-239,
  • Magyar Denevérvédelmi Alapítvány 3411 Szomolya Széchenyi u. 23. Tel: 49-426-366

 

Tévhitek a denevérrel kapcsolatban

Belerepülnek a hajamba!

Nem igaz.
A denevéreknek különösen jó a tájékozódási képességűk, még nagy sebességű mozgás esetén is. Ultrahangok segítségével is képesek tájékozódni, többnyire rovarokkal táplálkoznak. Remélhetőleg nem találnak egyet sem a hajadban. Nagyjából annyi kedvük van belegabalyodni a hajadba, mint amennyire Te szeretnéd, hogy oda kerüljenek.

A denevérek piszkosak!

Nem igaz.
A valóságban a denevérek nagyon tiszta állatok. Általában mikor visszatértek a pihenőhelyükre gyakran szánnak rá időt, hogy tisztálkodjanak csakúgy mint a macskák tennék.

A denevérek veszettek!

Elképzelhető, de nagyon kissé valószínű.
A denevérek hasonlóan a többi emlőshöz, lehetnek veszettek. Ezekért a balesetekért azonban kevesebb mint 1%-ban okolhatók. Azon kevés denevér között akik veszettséget hordoznak, nagyon ritkán fordul elő, hogy harapnak is. Ha ilyet is tennének akkor félnek és önvédelemből teszik azt.

A denevérekről csupa olyan képet látok, hogy meresztgetik a hatalmas fogaikat, mintha csak meg akarnának harapni valakit!

Talán, de nem azért amiért Te gondolod.
A denevérek többnyire nyitott szájjal repülnek, vagy azért hogy elkapják a vacsorát, vagy azért mert így bocsájtják ki azokat a hangokat amelyek segítségével navigálnak. Néhány fényképész megfogja a denevért, hogy készítsen róla pár jó képet. Ebben a helyzetben a denevér nagy valószínűséggel halálra rémül és valóban meresztgetheti a fogait önvédelemből. Általában azonban nagyon félénkek és békénhagynak téged.

vampir-denever


A denevér megharapja a nyakam és kiszívja a vérem!

Nem igaz.

Egyedül a vérszívó denevér táplálkozik vérrel, és csak Közép, valamit Dél-Amerikában honos. Ráadásul nem emberek, hanem marhák és madarak vérével táplálkozik. Általában ezek az állatok ritkán pusztulnak el a denevérek miatt. Az összes többi denevér egyáltalán nem szereti a vért.

 

Érdekességek a denevérről

Több mint 1 000 féle denevérfaj létezik a világon, ugyanakkor elsősorban a trópusokon fordulnak elő.

A hondurasi fehér-denevér, színes hófehér bőrű sárga orral és fülekkel, nagy leveleket szed össze a fákról, ezekből sátrat épít, hogy óvja lakhelyét a hatalmas trópusi felhőszakadásoktól.

A denevérek változatosan táplálkoznak, a virágméztől kezdve, a halakon át a kisemlősökig és rovarokig sok mindent elfogyasztanak. Egy kis barna denevér több mint 600 szúnyogot képes elkapni egyetlen óra alatt. Az európai fajok szinte kizárólag rovarokkal táplálkoznak.

 

A denevérek szúnyogirtó szuperhősök:

A denevér minden évben 6 hónapot azon dolgozik, hogy megvédjen téged, a családodat és a házi kedvenceidet. Teszi ezt akár 15 éven át, minden este. Egy éjszakai repülése során több, mint 1000 szúnyogot eszik meg. 1000 olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet rád, a családodra és a kutyádra. 1000 olyan szúnyogot, ami terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyáknál jelentkező szívférgességet. Egy éjszaka több, mint 1000 szúnyogot pusztít el. Ez évente 180.000 szúnyogot jelent, ami megcsípheti a kutyádat és szívfégres lesz, vagy megcsíp téged és vírusokkal fertőződhetsz meg. Mivel a denevér 15 évig is él, így élete során több mint 2.700.000 szúnyogot pusztít el. És ez csak egy denevér!

Minden évben csak egyetlen utódot hoznak világra.

A Chiroptera szó jelentése "kéz-szárnyúak".

A tequilát Agave növényekből készítik, amelyek szaporodási képessége egyharmadára esik vissza a denevérek nélkül, akiknek fontos szerep jut a növények beporzásában is.

bacardi-silver
A Bacardi denevér megjelenik minden egyes Bacardi márkanév alatt futó terméken. A családi hagyomány szerint az eredete 1862-ig nyúlik vissza amikor Don Facundo felesége, Dona Amalia Lucía Victoria Moreau azt tanácsolta, hogy használják a denevért mint védjegyet az új rumhoz.

Mikor belépett a Bacardi szeszfőzdébe, Amalia azt vette észre, hogy egy csapat gyümölcs-evő denevér él a tetőgerenda alatt. A denevéreknek Dona Amalia nagy jelentőséget tulajdonított. Mivel szerette a művészetet, tudta, hogy Kuba őslakosai a Taínók úgy tekintették a denevéreket mint a kultúrális értékek hordozóit. A helyi történetekből pedig tudta a denevéreknek azt tulajdonították, hogy egészséget, szerencsét és családi egységet hoznak.

A javaslata ugyanakkor racionális és jól átgondolt is volt egyben. Mivel a 19. században igen nagy fokú volt az írástudatlanság, ezért egy terméknek könnyen megjegyezhető logóra - védjegyre - volt szüksége, hogy az emberek jól be tudják azonosítani. A hírek gyorsan bejárták Kubát Don Facundo új rumjáról: a gondosan érlelt, gazdag sötét rum, ami nagyon kellemes ízűnek bizonyult. De a denevér mítosza is közrejátszott a sikerben. A denevér híre együtt terjedt a finom rumhoz kapcsolódó szóbeszéddel. Mint azt a helyi mesélők is megerősítették, a denevér jószerencsét hozott és varázserőt adott a rumjának.

értékelés