Illatos út, végállomás
Az Illatos úti gépezet rendeltetésszerűen működik. Munkatársai minden nap beszerző körútra indulnak és friss zsákmánnyal térnek vissza a telepre. Önkéntes beszállítói tovább gazdagítják a raktárkészletet.

Az Illatos úti gépezet rendeltetésszerűen működik. Munkatársai minden nap beszerző körútra indulnak, és friss zsákmánnyal térnek vissza a telepre. Önkéntes beszállítói tovább gazdagítják a raktárkészletet. A szervezet befogad, raktároz, kiajánl, majd megsemmisít. Aki látja a terméket, a gazdátlan állatot, annak megszakad a szíve.

Az Illatos úti kutyatelep az egyetlen állami intézmény a fővárosban, amely befogja, majd "kiházasítja" a kóbor kutyákat és egyéb hobbiállatokat. Az intézmény - hivatalos nevén a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepe - a külső 9. kerületben, az Illatos út 23/A szám alatt található.

Illatos út, végállomás
Az Illatos út egy ebrendészeti telep. Az ilyen intézményeket gyepmesteri telepnek vagy sintértelepet is hívják. Az utóbbi kifejezés kissé pejoratív -, sintérnek inkább az állatok hóhérát lehetne nevezni - az Illatos úti telep nem szolgál rá a rosszalló kifejezésre. Ők megteszik, amit lehet.

Az ebrendészeti telep nem menhely. A menhelyek addig tartják a kutyát, amíg gazdára nem talál, tehát akár élete végéig. Ezzel szemben az ebrendészeti telepen addig maradhatnak az állatok, amíg hely van. Mivel a telep 94 kutya befogadására alkalmas, így a 95. kutya befogadásához egy régebbi lakost el kell altatniuk.

Az intézmény működését jogszabályok határozzák meg, így például kötelező átvenniük az oda bevitt kutyákat. Ugyanakkor az Illatos út célja nem a befogadás, hanem a befogás lenne. A jószágoknak megpróbálnak gazdát találni, és ha ez nem sikerül, akkor elaltatják, megsemmisítik őket. Tehát aki teheti, ne oda vigye a kutyáját, hanem inkább onnan vigyen haza egyet. A gazdátlanná vált állatnak keressünk egy menhelyet, ahol befogadják.

Az Illatos úti telepen kb. 5000 állat fordul meg egy évben. E mennyiség háromnegyed részét a lakosság által leadott, megunt kutyák teszik ki (a maradék a közterületről befogott állat). A leadott kutyáknak a jó része pedig idős, beteg állat, amelynek gyógykezelését a gazdája elmulasztotta. Sokan ugyanis úgy tartanak hobbiállatot, hogy legfeljebb a mindennapi kaját képesek megvenni, az állatorvosi számlákat képtelenek kifizetni. Ha ebcsont mégse forr be, akkor baj van.

A telepen a kutyákat gyógykezelik, hiszen az emberek csak olyan állatokat fogadnak szívesen örökbe, amelyek egészségesek. A szopornyica elleni védőoltás az egyik legfontosabb teendő, hiszen a kutyák a telepen egymást is megfertőzhetik.

A befogadott állatokat az Illatos úti telep új gazdához próbálja juttatni. Ez évi 2500 kutya esetében sikerrel is jár: nagy szerepet játszik ebben az internetes gazdakereső program. A telepre kerülő állatokat önkéntes állatvédők hetente lefényképezik, majd adatlapjukat megjelentetik az interneten, a www.illatosut.hu címen. Sajnos ilyen módon főleg a fiatal, fajtatiszta jószágok iránt ébred kereslet, ráadásul csak a telep 94 kutyája szerepel az adatbázisban.

Az Illatos út a hét minden napján 10-14 óra között a látogatók rendelkezésére áll. Ha valaki állatot keres, egy helyi állatgondozó kalauzolja végig a telepen. A befogadásra kiszemelt állatot kiveszik a ketrecből, állatorvos megvizsgálja, veszettség ellen oltja illetve féregteleníti. Az örökbefogadó gazdának jelképes 500 Ft-ot kell fizetnie a jószágért, és további 500-at az állatorvosi kezelésért. Aztán már viheti is haza az új családtagot. Az elkóborolt, majd befogott ebek eredeti gazdája napi 500 Ft tartásdíjat fizet a telepen. A kutyákat 14 napig nem adják oda akárkinek, hanem várják az eredeti gazda jelentkezését. A gazda az oltási könyvvel igazolhatja magát. A 14 nap leteltével a telep bárkinek örökbe adhatja az ebet.

értékelés