KRITIKUSSÁ VÁLT A SASOKAT ÉRT MÉRGEZÉSEK SZÁMA
A hétfőn megtalált két elpusztult rétisassal már 21-re emelkedett az egy éven belül megmérgezett fokozottan védett sasok száma.

KRITIKUSSÁ VÁLT A SASOKAT ÉRT MÉRGEZÉSEK SZÁMA
A hétfőn megtalált két elpusztult rétisassal már 21-re emelkedett az egy éven belül megmérgezett fokozottan védett sasok száma, legalábbis az, amelyről tudomást szereztek a természetvédelmi szakemberek. Ez több mint az összes ismert korábbi eset 1998 óta, és ha a mérgezések folytatódnak kritikus állapotba sodorhatják a világviszonylatban is jelentős hazai parlagisas- és rétisas-állományt.

A legfrissebb eset során március 5-én jelentették a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársainak, hogy két elpusztult rétisast találtak a Nagykunságban.

A laborvizsgálatok még zajlanak, de az már kiderült, hogy a sasok mérgezett madártetemből ettek, így közvetve ismét illegálisan kihelyezett növényvédő szer okozta a ritka madarak pusztulását. Az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai továbbra is vizsgálják a területet, de szerencsére újabb áldozatokat egyelőre még nem találtak. Az elpusztult sasok természetvédelmi eszmei értéke 2 millió forint.

A korábbi ügyekhez hasonlóan most is nyomozás indult, és ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár 3 évig terjedő börtönbüntetésre és több milliós pénzbírságra is számíthatnak. Példaértékű volt az a tavalyi ítélet, amelyben a Gyomaendrőd melletti 115 daru pusztulását okozó mérgezésben az elkövetőt csaknem 15 millió forintos bírságra büntették.

A korábbi mérgezéseket minden esetben bizonyítottan növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan helyeztek ki ragadozók irtására. Az egy éven belül megmérgezett 21 sas természetvédelmi eszmei értéke 21 millió forint. Az ismertetett estek mellett számos további védett állat is áldozatul esett a mérgezéseknek, és biztosan kijelenthetjük, hogy a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak. Így a közelmúltban elharapózott mérgezések az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számítanak Magyarországon.

A MME és a nemzeti parkok szakemberei, a rendőrséggel, a növényvédelmi és vadászati hatóságokkal együttműködve fokozott figyelmet fordítanak a mérgezéses esetek felderítésére, és mindent megtesznek azért, hogy megállítsák ezeket a bűncselekményeket, és az elkövetők viseljék a következményeket.

Korábbi esetek

Az elmúlt egy év további bizonyított sasmérgezéses esetei:

  1. 2006. áprilisában egy parlagisas-pár pusztult el a Zempléni-hegységben (fiókáik az elhagyott tojásokban pusztultak el).
  2. Májusban egy legyengült rétisas került meg a Jászságban, a Fővárosi Állat és Növény-kertben pusztult el másnapra.
  3. Júniusban egy öt fős elpusztult parlagisas-család és egy bemérgezett fácán csalétek került elő egy régóta ismert Heves-megyei sasfészekből.
  4. Decemberben néhány hét leforgása alatt három elpusztult és egy még élő parlagi sas, és egy teljesen legyengült rétisas került elő a Jászságban. A sasok és egyéb megtalált ragadozók bemérgezett galamb csalétkekből, illetve az ezek miatt elpusztult állatokból ettek. Az élő parlagi- és rétisast a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg, és néhány héttel később szabadon is engedhették őket.
  5. Januárban a Hortobágyon került meg egy elpusztult rétisas.
  6. Idén februárban egy legyengült parlagi sas került meg a Nagykunságban. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően felépült és a napokban szabadon engedhető lesz.
  7. Szintén februárban került meg egy elpusztult rétisas-pár Somogy megyében, amelyek mérgezett házi tyúk csalétekből ettek. A tojó éppen tojásrakás előtt állt.

További információ:
Magyar Madártani Egyesület
Horváth Márton
mhorvath@nhmus.hu
www.mme.hu

értékelés