SASOKAT MÉRGEZTEK JÁSZÁROKSZÁLLÁSON
Két sast még sikerült megmenteni a Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereinek, egy azonban elpusztult szándékos mérgezés következtében Jászárokszállás határában.

SASOKAT MÉRGEZTEK JÁSZÁROKSZÁLLÁSON
Két sast még sikerült megmenteni a Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereinek, egy azonban elpusztult szándékos mérgezés következtében Jászárokszállás határában.

Az MME munkatársait helyi vadászok riasztották a napokban azzal, hogy döglött sast találtak a határban. A helyszínre érkező madarászok az elpusztult parlagi sas közelében galambtetemekre, macskatetemre, és egy, még életben lévő sasra bukkantak. A legyengült madarat a fővárosba szállították, ahol az Állatkert állatorvosai vették kezelésbe.

Növényvédő szer végzett a madarakkal

Az elpusztult sas vizsgálata során kiderült, hogy az egész kontinensen veszélyeztetett, ritka ragadozómadárral egy karbofurán hatóanyagú növényvédő szer végzett, amelyet a galambtetemekkel direkt nekik tettek ki. Ugyanezen a területen a tavalyi évben is előkerült elpusztulva 2 mérgezett parlagi- és egy rétisas. 

SASOKAT MÉRGEZTEK JÁSZÁROKSZÁLLÁSON
Ez a szer okozta 2003-ban az év talán legsúlyosabb természetkárosítását, amikor öt rétisas, számos nagykócsag, szürkegém, és dankasirályok maradványait találták meg a pacsmagi halastavaknál, s ez okozta idén nyáron egy egész parlagi sas család pusztulását is, amikor a szülők mérgezett zsákmányállatot vittek fiókáiknak. A madarakból kimutatott idegmérget talajlakó rovarok ellen használják, ragadozómadarakba csak gondatlan használattal, vagy szándékos mérgezéssel kerülhet.

Újabb áldozatok

A mostani mérgezés helyszínén két nappal később újabb legyengült sast, ezúttal egy rétisast, és elpusztulva négy egerészölyvet, két rókát és egy további macskát találtak. A helyszínen talált elpusztult galambokon a laborvizsgálatok kimutatták, hogy a karbofuránt szándékosan helyezték a csaliként kihelyezett madarak testüregébe. Az elpusztult galambokból a ragadozómadarak mellett ettek macskák és rókák is, amelyek tetemének fogyasztásával a sasok másodlagosan is megmérgeződhettek. A jászberényi rendőrség nyomozást indított a több millió forintos természetvédelmi károkozás ügyében.

A két mentett sas jobban van

Az életben talált sasokat a gyors mentőakciónak és a gondos kezelésnek köszönhetően úgy tűnik sikerül megmenteni. Egyelőre az Állatkertben lábadoznak, de az MME munkatársai már készülnek a szabadon engedésükre.

SASOKAT MÉRGEZTEK JÁSZÁROKSZÁLLÁSON
A sasokról

Mind a parlagi-, mind a rétisas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Parlagi sasból mindössze 81 pár található Magyarországon, és ez a 81 pár adja az Európai Unió állományának kétharmadát.

A faj magyarországi védelmét 1980 óta a Magyar Madártani Egyesület koordinálja, együttműködve az állami természetvédelmi szervezetekkel. Az MME parlagisas-védelmi programjának támogatója a Lush.

További információ:
Magyar Madártani Egyesület
Horváth Márton
mhorvath@nhmus.hu
www.mme.hu

értékelés