Kutya hidegben mit tegyek?
A kemény hideg ránk, járókelőkre is embert próbálóan hat, nemhogy a körülöttünk szabadban élő állatokra. Az Orpheus Egyesület ad néhány tippet, hogy ilyen hidegben mi a teendőnk. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a téli kemény hidegben érdemes az állatainkat olyan hőmérsékletű, zárt helyen tartani, ahol a kihűlés nem veszélyezteti őket. Emellett ügyelni kell arra is, hogy mindig legyen tálkájukban iható víz (a fagyottat nem tudják hasznosítani) és energiában gazdag táplálék.

 

A megfagyástól a törvény is véd


Az állatkínzás bűncselekmény. Jogszabály szerint állatkínzást követ el az is, aki gerinces állatot úgy tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Ha valaki azt tapasztalja, hogy a lakókörnyezetében a hideg miatt pusztult el kedvtelési vagy gazdasági állat, azt az állatok védelme érdekében bátran jelentse a területileg illetékes rendőrőrsön.

 

1_original
Törvény is védi

 

Töltsük meg a madáretetőket!


A telet hazánkban átvészelő madarak a kemény hidegben nem tudnak megfelelő mennyiségű eleséghez jutni, nekik ilyenkor a megszokottnál is több energiára van szükségük a túléléshez. Az előzőekben elkészített és kihelyezett madáretetőkben a nagy hideg idejére megkezdődhet az intenzív etetés.

 

2_original
Készíts madáretetőt!

 

Kóbor állatok etetése és befogadása


Az utcán járva a téli hidegben megesik a szívünk a gazdátlan, a tél miatt erejét vesztett kutyákon, macskákon. Mivel sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi gazdajelölt van, a kóbor állatok száma - a sok állatvédelmi szervezet létrejötte ellenére - nehezen csökkenthető. Ha állatot látunk kóborolni, egy falat étellel vagy egy tálka vízzel az életét is megmenthetjük. A legjobb viszont az lenne, ha minden kóbor kedvtelési állat gazdához kerülhetne. A kóborállatok leggyakrabban a gyepmesteri telepre jutnak, ahol érdeklődés hiányában elpusztítják őket.

értékelés