A legveszélyeztetettebb állatfajok
A legveszélyeztetettebb állatfajok sora egyre inkább növekedik. Egyre több állat felkerül erre a vörös listára, mivel az emberek folytatják kegyetlen hadjáratukat jólétük megteremtése érdekében, nem törődve az állatokkal.

A század elején a kegyetlen vadászatok és az ember okozta környezetváltozás több állatfaj áldozatát követelte. A XX. században 30 állatfaj és 500 alfaj pusztult ki, annak ellenére, hogy ezek közül több esetben komoly erőfeszítéseket tettek megőrzésük érdekében. Ami még inkább megdöbbentő, hogy a XXI. század első évtizedében további 4 állatfaj halt ki. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a különböző fajok megőrzésével foglalkozik. A legveszélyeztetettebb faj kifejezést csak nagyon indokolt esetekben használja.

A fajok létszámának megfelelően a Természetvédelmi Világszövetség a következő kategóriákat állította fel: kihalt, vadon kihalt, súlyosan veszélyeztetett, veszélyeztetett, sebezhető, védelemfüggő, fenyegetettség közeli, legkevésbé veszélyeztetett. A legveszélyeztetettebb fajok ezek közül a vadon kihalt és súlyosan veszélyeztetett kategóriákba soroltak.

Itt van egy lista a világ 10 legveszélyeztetettebb fajáról, néhány ezek közül a vadonban már kihalt.

 

A csupaszfülű mitu (Mitu mitu)

Csupaszfűlű mitu, mitu
Csupaszfűlű mitu

Fácánhoz hasonló, piros csőrű fekete madár. Egyedi, csupasz, félhold alakú, szürke füle van, mely más hollófélénél nem található meg. Élőhelyük elvesztése, és a kegyetlen vadászat miatt a csupaszfülű mitu vadon mára már kipusztult. Utoljára 1988-ban öltek meg néhány példányt ebből a fajból, azóta szabadon nem látták ezt a fajt. Csupán néhány tucat fajtiszta csupaszfülű mitu él még Brazíliában több mitu tuberozával keresztezett egyeddel együtt.

 

Az ál-cserepesteknős (Caretta caretta)

Ál-cserepesteknős, cserepesteknős, caretta caretta
Ál-cserepesteknős

Ez a rendkívül veszélyeztetett faj az Atlanti óceánban, a Földközi és a Fekete tengerben található meg. Régebben vadászták húsáért, tojásaiért és zsírjáért is, melyet a kozmetikai iparban használtak fel. Ma már nagyon ritka, és azt a keveset is, ami megmaradt halászhálók fenyegetik. Törökországban lerombolták azt a területet, ahol ezek a hüllők szaporodtak, és amely túlélésükben nagy szerepet játszott volna, helyére hoteleket építettek.

 

A szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

Szibériai tigris, tigris
Szibériai tigris

Minden tigris faj szerepel a veszélyeztetett állatok listáján, a legérintettebb viszont a szibériai tigris. Kevesebb, mint 200 szibériai tigris él vadon, majdnem mindegyikük védett területen. A szibériai tigris a legnagyobb macska a világon és egyben az egyik legveszélyeztetettebb is. Az orvvadászat és szűkülő élőhelyük miatt kihalófélben vannak. Az orvvadászok bőrük és húsuk miatt keresik, mivel egy tigris húsával egy egész családot egy éven át lehet etetni.

 

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus)

Jávai orrszrvú, orrszarvú
Jávai rinocérosz

Az IUCN vörös listáján súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt faj, melyből kevesebb, mint 60 példány él fogságban és vadon. Vadon két populációban, egy kezünkön megszámlálható példány él, a többit fogságban tartják. A jávai orrszarvú szarva az ázsiai gyógyszerkészítményekben értékes alapanyag, nagyfokú vadászatuk miatt a kihalás szélére kerültek. Az erdők mezőgazdasági területekké való alakítása során az ember-állat csaták áldozataivá váltak.

 

Az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum)

északi szélesszájú orrszarvú, orrszarvú
Északi szélesszájú orrszarvú

Az afrikai szélesszájú orrszarvú alfaja. A déli szélesszájú orrszarvú fennmaradása jobb helyzetben van, 11.000 példány él vadon, de az északi alfaj fennmaradása veszélyben forog.. Már csak 12 északi szélesszájú orrszarvú maradt a Földön, 8 fogságban, 4 vadon él. A legrosszabb hír, hogy a 4 vadon élő orrszarvút 2006 óta nem látták, és lehetséges, hogy kipusztultak. Ez a legveszélyeztetettebb faj az egész világon.

 

A gangeszi gaviál (Gavialis gangeticus)

gangeszi gaviál, krokodil
Gangeszi gaviál

A gaviálféléknek két maradványa van, az egyik a Gangeszi gaviál. A gaviálfélék krokodil féle hüllők, melyek az indiai szubkontinensen élnek. Egykor Pakisztántól Myanmarig majdnem minden folyóban és esőerdőben megtalálható volt, ma már csak az indiai és nepáli védett területeken él. Bangladesben, Butánban és Pakisztánban kihaltnak vélt. Habár csak néhány ezer túlélő van, a gangeszi gaviál jövője ígéretes, védelmük meghozta gyümölcsét, Indiában és Nepálban számuk növekszik.

 

A falklandi pamparóka (Dusicyon australis)

Dusicyon australis
Dusicyon australis

Ez a kisméretű, sötét színű kutyaféle az IUCN súlyosan veszélyeztetett listáján szerepel. Két természetvédő parkban, Chilében 250 Darwin pamparóka él. A természettudós Charles Darwin fedezte fel a fajt San Pedro szigetén, Chile partján 1834-ben. Róla kapta a nevét. Darwin „az erősebb a túlélő" elméletét ez a faj igazolta.

 

A lapos partiteknős (Heosemys depressa)

Heosemys depressa
Lapos partiteknős

1908 óta kihaltnak hitték, éppen ezért 1994-es megjelenésük pompás felfedezés volt. Néhány példányt találtak a kelet-ázsiai tengeri étel piacokon. A lapos partiteknős létezése a szabadban még mindig kétséges, fogságban pedig nagyon nehéz tenyészteni. Az Egyesült Államok állatkertjeiben és akváriumaiban 14 példány él, illetve látni vélték a keleti tengeri étel piacokon.

 

A hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei)

hegyi gorilla, gorilla
Hegyi gorilla

A hegyi gorilla esete az afrikai természetvédő erőfeszítések egyik kudarca. A hegyi gorillának már csak 2 populációja él Kongóban, Rwandában és Ugandában, ahol a folyamatos csaták, polgárháborúk miatt az orvvadászat és vadászat felügyeletét elhanyagolták, emiatt számuk drasztikusan csökkent. A törvénytelen bozóthús vadászatok és a törzsek húsuk miatti vadászata a kihalás szélére sodorta őket. A vadonban már csak 700 példány él, de az elmúlt évtizedben a populáció 12%-kal csökkent.

 

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca)

óriás panda, panda, panda maci
Óriás panda

A WWF nemzetközi szimbóluma, az óriás panda veszélyeztetett faj. A panda a medvék fajához tartozik, Kína három tartományában található meg. A WWF által vezetett természetvédelmi erőfeszítések sikeresek voltak, és annak ellenére, hogy a kipusztulás széléről ma már1600-ra növekedett a vadon élő óriás pandák száma, még mindig veszélyeztetett fajként van nyilvántartva.

Sok más kritikusan veszélyeztetett faj nincs megemlítve a fenti listán, életben maradásuk pedig a táplálékláncok legfelső fokán álló fajon, az emberen múlik!

hozzászólások
értékelés