Nyúlprémből selymes kabala
Még mindig divat az élő állatokból készített játékok gyártása. A magyarországi szőrmekikészítő ipar évente sok százezer állatot dolgoz fel.

Nyúlprémből selymes kabala
Még mindig divat az élő állatokból készített játékok gyártása. A magyarországi szőrmekikészítő ipar évente sok százezer állatot dolgoz fel. Kedvelt alapanyag a róka, a nyúl, a csincsilla, de a boltokban akár kutyaprémből készített kabát vagy dísztárgy is vásárolható. Importból származó termékek készülhetnek még fókából, farkasból, vidrából, nutriából, mókusból vagy akár leopárdból is.

Ha állatbarát szemmel végignézünk egykori saját vagy gyermekünk játékos polcain, akkor a műszálas plüssmacik közül eredetien kellemes tapintású szőrmókok is kitűnhetnek. Nem ritka, hogy állati életek árán készít a szűcsipar a kabátok mellett apró ajándéktárgyakat vagy játékfigurákat is.
 
Magyarországon az állatok prémcélú felhasználása nem tiltott, így bárki készíthet apró szőrmókokból bundakabátot vagy játékfigurákat is. A prémcélú állatok tartásáról az 1998. évi XXVIII. Állatvédelmi Törvény rendelkezik. Az állatvédelmi passzus az állatok prémcélú felhasználását "elfogadható ok"-nak tekinti.
 
Saját állatbarát világnézetünk csak, ami korlátot szabhat a kegyetlenkedéseknek, hiszen az állatokat felhasználni olyan jelentéktelen célokra, mint szőrmeajándék készítés, nem az emberi jólétet szolgálja, hanem az emberi hiúságot és az anyagi hasznot segíti elő. Ha nem vásárolunk prémből készített kabátot, prémgallért vagy játékot, akkor csökken a piac, és idővel csökkenhet az állati életek ezreit felemésztő gyártási mennyiség is.

értékelés