ZÖLD ZEBRA: ÚJBÓL JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR
Az egyesület 2006. október 1-jén tartandó vásárának bevételét ivartalanítási akciókra és állatmenhelyek fejlesztésére fordítja.

A jelenlegi Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület egy olyan lelkes állatbarát emberekből alakult, akik nem tudták pontosan, mit is akarnak, de abban biztosak voltak, hogy segíteni szeretnék az állatokat és meg kívánják változtatni a mostani magyar áldatlan állattartási morált és viszonyokat. Az egyesület közhasznú-minősítése - hosszú hónapok után - már csak napok kérdése.

Aktív Menhelysegítők Köreként kezdtük meg a tevékenységünket: az állatmenhelyek segítését örökös célul tűztük ki. 2005 decemberében és 2006 májusában tartottunk két vásárt, ahol a felajánlott adományok (könyvek, cd, ajándéktárgyak, szinte bármi, ami eladható) bevételét a gyömrői Árvácska menhely állatainak ivartalanítására fordítottuk (mi vittük el az állatokat ivartalaníttatni is).

ZÖLD ZEBRA: ÚJBÓL JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁR

Ismét lesz vásárunk 2006. október elsején a Humusz házban (a szokásos helyen: 1111 Budapest, Saru u. 11.), melynek bevételét továbbra is a menhelyi állatok orvosi költségeire fordítjuk majd. A kínálat mostanra egyesületi pólókkal és szatyrokkal bővült.

Igyekszünk megoldani a menhelyek számára felajánlott adományok összegyűjtését és szállítását az arra igényt tartó állatmenhelyre - bár ez nagyon nehéz feladat. Sok embert, időt, autót, benzint és telefonköltséget jelent. Ha valaki ebben segít, annak örülünk.

Azonban azt gondoljuk, hogy ez csak csepp a tengerben, nem megoldás. Az igazi nagy lehetőség a megelőzés. Elhatároztuk, hogy megismertetjük az embereket a jelenlegi helyzettel (évente állat-milliók pusztulnak el a sintértelepeken) és azzal, hogyan változtathatnak rajta. Megismertetjük az ivartalanítás fontosságát, és rendszeresen szervezünk ingyenes ivartalanítási akciókat. Két állatorvossal (Varga József, Csillaghegy és Dian Tamás, Maglód) megállapodást kötöttünk, és nemsokára meghirdetjük a lakosságnak szóló első ivartalanítási akciót. Ez október közepétől kezdődik és egy hónapon keresztül vehető igénybe: közel 200 állatot ivartalaníttatunk. A gazdáknak csak egy egyesületi póló megvásárlása lesz az akcióban való részvétel feltétele, az ára ebben az esetben 2000 forint. De természetesen többet is adhatnak, ha módjuk van rá.

Szeretnénk a felnövekvő nemzedéket megismertetni a helyes állattartás módjaival. Szeptember közepével logópályázatot hirdettünk (beadási határidő november 30.), s folyamatosan lesznek pályázataink az általános és középiskolások részére.

Október elsejére elkészül a 2007-es naptárunk is, mely rendhagyó lesz, mert az általunk segített állatok új gazdáikkal és a történetükkel szerepelnek majd benne. Emellett nagyon sok hasznos információ és tanács is olvasható lesz ebben a naptárban: asztali, heti bontású kivitel lesz, hogy gyakorlati értékkel is bírjon.

December 10-én lesz második karácsonyi vásárunk, szintén a Humusz házban.

Elkezdtük keresni a kulcsembereket egyfajta "állatrendőrség" létrehozásához. Attól tartunk, ehhez még évek kellenek majd, de nem fogjuk feladni. Nehéz összefogni a magyar állatvédelem különböző szereplőit és a törvényhozókat is noszogatni, de mindennek sikerülnie kell, mert már nagyon sokan akarnak gyökeres változást a hobbiállatok helyzetében. Egyes esetekben természetesen addig is fellépünk állatkínzás, vagy helytelenül tartott állat esetén, de ez gyakran csak törvénytelen módszerekkel oldható meg. A törvények sokszor nem az állatokat védik, hanem az állatvédők kezét kötik meg.

értékelés