Barna diszkoszhal (Symphysodon aequifasciata)

5
Barna diszkoszhal (Symphysodon aequifasciata)
A barna diszkoszhal (Symphysodon aequifasciata) testén kilenc függőleges, sötétebb csík található, melyek közül egy a fejen és a szemen is keresztül megy. Ez a legsötétebb, majdnem teljesen fekete. 

Diszkoszhalak

A diszkoszhalaknak négy ismert alfaja létezik: barna, zöld, kék és pompadour (valódi diszkoszhal), melyek közül eddig sajnos csak a kék és a barna változat tenyésztése megoldott rendszeresen.

 

Barna diszkoszhal
Barna diszkoszhal
Barna diszkoszhal

 

A barna diszkoszhal

A barna diszkoszhal (Symphysodon aequifasciata) testén kilenc függőleges, sötétebb csík található, melyek közül egy a fejen és a szemen is keresztül megy. Ez a legsötétebb, majdnem teljesen fekete. Alapszínük sárgásbarna, kicsit sötétebb a többi alfajnál. A homlokon és a hasúszók egyes sugarain is kékesen csillogó csíkok találhatók.

Szájuk végállású, a vízközt élő és táplálkozó halfajok. Kedvelik az élő eleséget , elsősorban a szúnyoglárvát , mellyel lenyűgöző színeik még feltűnőbbek, még szebbek lehetnek. Létezik három másik tenyészváltozata is. A vörös, a királykék és az azúrkék diszkoszhalak egyenlőre ritkán kerülnek be akváriumainkba. Hím mérete: 15 cm, nőstény mérete: 15 cm.

 

barna-diszkoszhal


Hogyan tarts barna diszkoszhalat?

Békés természetű halfajok, tartásuk még a legkisebb méretű pontylazaccal sem jelenthet problémát. Megfelelő tartásához minimálisan 200 literes medence szükséges, melynek vize 5-6 nk °-os és enyhén savanyú. A hőmérséklet 24-26 °C között a legmegfelelőbb. Talajt csak nagyon kis rétegben használjunk, mert érzékeny a benne felgyülemlő bomlástermékekre. Ezen okból kifolyólag vizüket kéthetente frissítsük és a bomlástermékeket minél sűrűbben távolítsuk el. Ajánlatos köveket, cserepeket behelyezni, esetleg barlangokat kialakítani.


A diszkoszhal szaporodása

Az előbb említett medencében, ha csak diszkoszhalakat tartunk benne, ívatásuk is megoldható. Ivaréretté 18 hónapos korukra válnak. Ha csapatból pár válik ki, akkor ajánlatos a többi egyedet azonos vízminőségű medencébe áthelyezni, mert a kivált pár leívhat. A vizet 6,5 pH-ra savanyítjuk és a keménységet is csökkentjük. A hőmérsékletet pedig ezzel párhuzamosan 28 °C közelébe emeljük. Hamarosan a kövek, esetleg cserepek oldalait tisztogatni kezdik és lerakják, mintegy 150-200 ikraszemüket.

 

barna-diszkoszhal-foto
kek-diszkoszhal
narancssarga-diszkoszhal

 

A diszkoszhalnál találhatjuk az egyik legfejlettebb ivadékgondozási módot. A szülők nélkül az ivadékok elpusztulnak, mesterségesen nem nevelhetők fel. Az ikrarakást követően a szülők hámváladékot termelnek, mely táplálék gyanánt szolgál ivadékaiknak az első hetekben. A kishalak 52 óra alatt kelnek ki. A szülők kiszedik őket a burokból és egy kiszemelt helyre szállítják. Az ötödik napon már úszik az egész csapat és szüleikhez úszva egyet-egyet harapnak belőlük. Sötétedéskora szülők összeszedik ivadékaikat és a megtisztított helyre szállítják őket. Az első héten kizárólag hámváladékot esznek a kishalak. A második héten kaphatnak már apró Cyclops naupliust, esetleg frissen kelt sórákot. A harmadik héten már csak reggel és este fogyasztanak a hámváladékból. Ekkor már vágott tubifexxel etethetők. A nyolcadik héten teljesen önállóak lesznek kishalaink.

értékelés