-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
takarító
-
karbantartó
-
Irodavezető
-
Pénzügyi tanácsadó
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Bolti kisegítő
2024. 10. 07
-
Tesztmérnök - fejlesztési terület
2024. 10. 07
-
IT projektvezető
2024. 10. 07
-
Controller
2024. 10. 07
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Sok pontyhorgász órákat, napokat vagy akár heteket töltött el a nagy fogásra várva. Ez a hal falánk és opportunista mindenevő, de a természet gondoskodik arról, hogy vízi éléskamrája ne fogyjon ki.
A ponty természetes tápláléka
Megnézzük, melyek azok a mikroszkopikus és egysejtű élőlények, amelyek a ponty természetes étrendjéhez tartoznak, és amelyeket a kreatív horgász fel tud használni pontyozáskor. A pontyoknak is megvan a napi tápanyagszükségletük: vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, aminosavak (lizin és metionin), szénhidrátok, olaj és rostok.
A ponty és az aminosavak
A fehérjében gazdag élelmiszerek egyben jó lizinforrások. A mikroszkópikus kék-zöld alga megtalálható az édes és sós vizű tavakban is. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért sikeresek azok a horgászok, akik tonhalat használtak pontyozáskor. A metionint az ember számára a magvak és a diófélék biztosítják, a halak azonban más forrásból kell beszerezzék azt. A fitoplanktonok olyan egysejtű növények, amelyeknek napfényre és széndioxidra van szükségük a szaporodáshoz, és a tápláléklánc alapjául szolgálnak. A légkör oxigénjének 90%-át ezek az egysejtűek állítják elő, és a ponty számára is hasznos tápláléknak számítanak, sok vitamint, ásványi anyagot és mega3 zsírsavat tartalmaznak.
A ponty másik kedvencei a zooplanktonok. A zooplanktonok azokat a legkülönfélébb rendszertani helyzetű és testfelépítésű állatokat, amelyek lebegő életmódot folytatnak a tengerben. A ponty étrendjéhez hozzátartoznak a kerekesférgek (Rotatoria), ágascsápú rákok (Cladocera) valamint az evezőlábú rákok (Copapoda). A kerekesférgek többsejtűek, és 2 mm-nél nagyobbak. Testük átlátszó, és a belső szerveik is látszanak. Az édesvizekben hagyják magukat az áramlatokkal sodorni, vagy megkapaszkodnak a növények szárában.
A kerekesférgek szénhidrátot (főleg glükózt) és zsírsavakat tartalmaznak, és fotoplanktonnal táplálkoznak. Az ágascsápú rákok nevüket az evezőlábukról kapták, mellyel a vízibolhához hasonló ugrásokat végeznek, gyakran vízibolhának is nevezik őket. Szabadon úszó, egyfajta garnélarákról van szó, amely több mint 200 millió évvel ezelőtt fejlődött ki. Teste 71,2%-át fehérjék alkotják, ezért is kedvelik nagyon a pontyok. Fontos részét képezik az édesvizű tavak ökoszisztémájának, ugyanis fel tudják számolni az algaszennyeződéseket.
Az evezőlábú rákok szintén kis rákocskák, amelyek gyorsan, ugrásszerűen úsznak. Arról lehet felismeri őket, hogy lárva szakaszban a szemük a fejük közepén van. Nagy kereslet van rájuk az akvaristák részéről, akik az akváriumukhoz vásárolják meg őket az interneten keresztül. Egy másik fontos tápláléka a pontyoknak a tubiflex. A tubifexek a szúnyogok lárvái. Tele vannak aminosavakkal, és bizonyos jeleket bocsájtanak ki, amit a ponty érzékel. A baktériumok által lebontott szennyeződésekből élnek, a tavak fenekén vagy a szennyvízelvezetéseknél. Élénkvörös színük és energikus úszásuk felkelti a pontyok vadászösztönét. A testük 62,5%-a tiszta fehérje, ami úgy vonzza a halakat, mint a mágnes.
A horgászok két okból is használhatják őket:
- A fehérjék, az aminosavak és a szénhidrátok nagyon fontosak a pontyok számára.
- A ponty minden mélységben odaúszik érte, nemcsak a tó alján keresi.
Tehát a ponty természetes étrendjéhez hozzátartoznak a mikroorganizmusok és egysejtűek. Ezek mellett a vízibolhák, a puhatestűek, a moszatok, valamint a szúnyogok lárvái is részét képezi az étrendjüknek.