- -
A császárpingvin (Aptenodytes forsteri)
Elég ránézni egy kis totyogós pingvinre ahhoz, hogy azonnal mosolyora húzódjon a szád. Az alábbi cikkben a császárpingvinről tudhatsz meg néhány információt.

A császárpingvin az Antarktisz partjain, az Antarktisz - óceánban és a tengeri jégen él. Óriási madár a maga 1.2 méter magasságával. Körülbelül 45 kg a súlya. Vastag tollkabátot kapott - fekete - fehér színű, fehér az első része és fekete a hátsó része és a feje. A nyaka sárgás.

pingvin, császárpingvin, pingvines kép
Ez meg hogy került ide?

A császárpingvin 40-szer nagyobb, mint a legkisebb pingvin, a kis kék (Audyprula minor). Ritkán él a Sarkkörön kívül, ami őt teszi a legdélebben élő madárrá a világon. Továbbá télen szaporodik, amikor a hőmérséklet elérheti a -20 ᵒC-ot és a szél sebessége elérheti a 200 km/h sebességet. Hogy fokozzuk ezt a szélsőséges helyzetet, nincs nappali fény egész nap. Majdnem teljes sötétségben költenek. A túlélés érdekében az ilyen szélsőséges körülmények közt, van egy kétrétegű dús tollazatuk, majd a zsír-tartalékok, és nem utolsó sorban az uszonyok is gátolják a hőveszteséget. Óriási kolóniákban élnek, melyeknek száma 500 - 2500 pár között változhat. Ez is segít, hogy csökkentsék a hőveszteséget. Egyébbként legtöbbjük nem élhetné túl ezeket a szörnyű körülményeket.

A pingvinek tengeri halakkal, rákokkal, tintahallal, stb. táplálkoznak. Bár repülni nem tudnak, de a pingvinek remek úszók. Az uszonyuk erőssé teszi őket a vízben. Körülbelül 20 percet tudnak víz alatt tölteni és képesek elérni a 250 m mélységet! Egy tojás van, amit a hím inkubál 2 hónapon keresztül. Az újszülöttek 20%-a elhalálozik az első évben. Az első szaporodás 3 éves korban kezdődik. Jelenleg körülbelül 200 000 pingvin él a természetben, és élettartamuk mintegy 20 év.

értékelés