Növeljük ismereteinket néhány rövid, de lényeges információval erről a népszerű állatról. Adatok, információk és könnyed, szórakoztató, furcsa, lenyűgöző és vicces tények keveréke az elefántokról. Számos téma és sok adat. Jó szórakozást! 

Az afrikai elefánt

Az afrikai elefánt, Loxodonta Africana egy nagy, szürke, négylábú, növényevő emlős. Bőre majdnem teljesen szőrtelen, jellegzetes, hosszú, rugalmas, kapaszkodó ormánya van. A felső metszőfogai hosszú, görbe agyarakat alkotnak. Fülei nagyok és legyező alakúak, ormánya végén két ujjszerű végződés van, az ázsiai fajták egy végződésével ellentétben.

elefantok



Az indiai/ázsiai elefánt

Az indiai elefánt az Elephas maximus, mely Ázsia déli és középső részén él. Nagy, szürke, négylábú, növényevő emlős. Az ő bőre is majdnem teljesen szőrtelen, jellegzetes hosszú, rugalmas, kapaszkodó ormánya van. Felső metszőfoga hosszú, görbe agyart képez. Fülei kisebbek az afrikai elefántokénál.

Az állatok vizsgálatával foglalkozó tudósokat (zoológia) zoológusoknak nevezzük.Minden vizsgált állat be van sorolva, azaz csoportosítva vannak, kezdve a fő csoportokkal (gerincesek és gerinctelenek), az állat-nemzetségek, például Ursidae (medvék nemzetsége), majd állatfajok, például Ursus americanus (fekete medve).

 

Hol élnek és mit esznek az elefántok?

Az elefántok növényevők, bármilyen típusú növényt megesznek, mint például fű, levelek, gyümölcsök és fakéreg.

azsiai-elefant

 

Az elefánt fülei

  • Az elefántok nagy méretű füleik ellenére rosszul hallanak.
  • Az afrikai elefántok fülei nagyobbak, mint az indiaiaké.
  • Az afrikai elefánt legyezésre használja a füleit.
  • Testük egyik legpuhább része a fülük hátánál van, és knuckle-nak, azaz „bognak" nevezik. Az elefántidomárok, az úgynevezett mahoutok a lábukat használják az irányításra, vagy a „bogon" keresztül utasítják az állatot.

 

Alapvető tudnivalók az elefántról

  • A felnőtt hím elefántot bikának nevezik.
  • A felnőtt nőstényt tehénnek hívják.
  • A kis elefánt a borjú.
  • Egy tehénnek egy borja születik egyszerre.
  • Az elefántok csoportját csordának nevezzük. A felnőtt elefántok többféle hangot tudnak kiadni: morgás, dorombolás-féle hang, fújtatás, fütyülés, és trombitálás.

elefantok-a-vizben



Tények a hím afrikai elefántokról

Egy kifejlett felnőtt eléri a 3-4 méteres magasságot, súlya pedig a 7 tonnát.

 

Tények a hím indiai elefántokról

Egy kifejlett felnőtt eléri a 3 méteres magasságot, súlya pedig az 5 tonnát.

 

Érdekességek az elefántról

  • Az elefántok a legnagyobb szárazföldi emlősök.
  • Élettartamuk átlagosan 70 év.
  • Általában óránkénti 4 kilométeres sebességgel haladnak.
  • Képesek hosszú távon is úszni.
  • Napi 16 órát töltenek evéssel.
  • Naponta 224 kg élelmet fogyasztanak.
  • Szoros társadalmi egységekben élnek, melyet egy idősebb matriarcha vezet.
  • A hímek 12-15 évesen hagyják el a csoportot.
  • Agyaraik valójában hatalmasra nőtt metszőfogak.
  • Az elefánt szeme kicsi és látása gyenge.
  • Az elefántoknak van a legnagyobb agyuk az állatvilágban.

 

elefant-a-vizben



Veszélyeztetett faj

A vadon élő állatok szakértői úgy vélik, hogy az elefánt veszélyeztetett faj. Védi őket az elefántvédelmi törvény és a veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvények is. A veszélyeztetettség fogalma azt jelenti, hogy az adott fajt, vagy annak jelentős részét a kihalás veszélye fenyegeti. Egy faj veszélyeztetetté válásának több oka lehet, mint például az élőhelyének kipusztulása, nem őshonos fajok betelepítése, betegségek, szennyezés, vagy kizsákmányolás. A veszélyeztetett fajokkal foglalkozó szervezetek célja a világ legveszélyeztetettebb vadon élő állatainak megmentése és fenntartása. Az elefántcsont-kereskedelem és az élőhelyeik csökkenése jelentik a legnagyobb fenyegetést az elefántok számára.

értékelés