5
A kutya is lehet allergiás
A kutyáknál és a többi háziállatnál máshogy jelentkeznek az allergiás tünetek, mint az embereknél. A kutyák nem prüszkölnek, nem folyik az orruk, hanem bőrükön érzik a problémát. A viszkető pontokon - általában a farkuk tövénél - tarra vakarják, rágcsálják magukat, legrosszabb esetben gennyes sebek is kialakulhatnak.

 

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

 

Tavasszal és ősszel megjelenő tünetek esetén általában a különböző növényi pollenek (fűfélék, parlagfű) a viszketés okozói. Ha egy kutya egész évben allergiás, akkor nagy valószínűséggel nem növény okozza a problémát, hanem előfordulhat, hogy a táplálékkal kerül szervezetébe valamilyen ingerlő anyag. Lakásban tartott kutyáknál gyakori, hogy a padlószőnyegre, vegyszerre érzékenyek, de pl. a póráz is kiválthat hasonló tüneteket.

Attól függően, hogy milyen súlyosak a tünetek, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Természetesen nem az emberi gyógyászatban használt szereket kell a kutyákon bevetnünk, hiszen vannak speciális készítmények a négylábúak számára. Enyhébb tünetek esetén szteroid tartalmú kenőcsökkel csökkenthetjük a viszketést, viszont ha nem látunk javulást és a kutyus továbbra is kapargatja magát, akkor injekciókkal kell karbantartatnunk. Mivel viszketést számos kórokozó vagy betegség okozhat, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség az esetleges allergia megállapításához.

Köszönjük az RTL Klub Reggeli című műsorának és dr. Kukla Miklósnak, hogy hozzájárultak a fenti felvétel közléséhez.

értékelés