KutyaTv: Miért ugatnak a kutyák?
Két kérdés merül fel: először is miért ugat, másodszor pedig mit mond? Az szinte biztos, hogy azért ugat, mert mondani akar valamit. A mondanivaló mibenlétére több elmélet is van.

A Háziállat Magazin állatorvosával, dr. Kukla Miklóssal az RTL Klub Csak csajok c. műsorában Béres Alexandra beszélget a kutyaugatásról. A téma: miért ugatnak a kutyusok, mit szeretnének ilyenkor közölni velünk?


(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és
friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)

Az ugatás, mint beszédforma csak a háziasított kutyusok sajátossága, elődjeik egyáltalán nem ugattak, hiszen nem volt rá szükségük, fajtársaikkal jól megértették egymást testbeszédből és egyéb hangjelekből is. De az ember sajnos nemigen képes olvasni a kutyák testbeszédéből, így azoknak nem volt más választásuk, minthogy megtanultak beszélni, vagyis ugatni. Így talán mi is megértjük őket. Érdekes, hogy ha egy háziasított kutya visszavadul (utcára kerül, kóborkává válik), akkor kis idő elteltével újra elfelejt ugatni.

Mit ugat a kutya?

Ha valaki nem tudja megkülönböztetni kutyája egyik vakkantását a másiktól, akkor használhatja a kutyanyelvfordító berendezést. Ez a japán csodamasina lefordítja a szőrős kedvenc mondanivalóját a mi nyelvünkre és azt kiírja a kijelzőjére, így nekünk csak le kell olvasni, hogy mi ebünk kívánsága.

kutya-es-gyerek-osszel

No de félre a tréfával, érdemes lenne már gyerekkorban összeszoktatni az állatokat az emberrel, hogy jobban megérthessék egymást, könnyebben értelmezzék egymás testbeszédét. Ezzel sok kutyatámadást is el lehetne kerülni.

A gyerekek tanítására pedig keresve sem találhatnánk jobb helyet az óvodánál: abban a korban a legfogékonyabbak az új dolgokra. Minden ovinak lehetne saját cicája és kutyája, akiktől a gyerekek játszva tanulhatnák, hogyan kell a házikedvencekkel bánni, olvasni a jelbeszédükből.

Köszönjük az RTL Klub Csak csajok című műsorának, hogy hozzájárult a fenti felvételek újraközléséhez.

értékelés