Webdokink jól meggyógyítja a begyulladt kutyamandulát - videó

Webdokink jól meggyógyítja a begyulladt kutyamandulát - videó
A kutya mandulagyulladása többnyire heveny lefolyású, de ritkán válik idültté. Heveny gyulladás során a kutya bágyadt, étvágytalan és a betegség első időszakában magas láz is előfordulhat. Jellemző tünet még az öklendezés illetve a krákogás, nyálzás.

Tádé, a dobermann problémás eset: mindig "kitalál" valami betegséget magának. Egy ideje makacs mandula- és hangszálgyulladással küszködik, amit az állatorvos injekciókúrával igyekszik megszüntetni. Ha ez sem lenne elég, szegény Tádé egy kullancs által terjesztett betegséggel, babesiosissal is megküzd, ami általában magas lázzal, bágyadtsággal és pár nap múlva piros színű vizelettel jár.

Mitől gyullad be a kutya mandulája?

A kutya mandulájának megbetegedését gyakran valamilyen hajlamosító tényező váltja ki. Télen a fagyos víz és a hó fogyasztása, vagy a jeges, hideg levegő szájon át való belégzése, nyáron a fagylalt etetése. A betegség sokszor heveny lefolyású, de szerencsére ritkán válik idültté. Heveny gyulladás során a kutya bágyadt, étvágytalan és a betegség első időszakában magas láz is előfordulhat. Jellemző tünet még az öklendezés illetve a krákogás, nyálzás. A mandulák megnagyobbodnak és kipirulnak.

A madulagyulladás kezelésére általában antibiotikum kúrát javasol az állatorvos. Mivel a mandulagyulladás a garattájék fájdalmával jár, ezért a betegség ideje alatt a pépes vagy folyékony eledlt adjunk a kutyának. Ebben az időszakban csontot és szárazeledelt semmiképp se kínáljunk beteg kedvencünknek.

Szerencsére sikerült időben diagnosztizálni a betegséget, így két-három nap alatt elpusztítható a kórokozó és visszaszoríthatók a tünetek.

A videót a Lions Online készítette dr. Kukla Miklós, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársának közreműködésével.

értékelés