Kasztrálás: Hogyan herélnek lovat a harcedzett állatorvosok? Videó

Kasztrálás: Hogyan herélnek lovat a harcedzett állatorvosok? Videó
Helyzet van! - szóltak szombaton a Kutyavári-dokik: ha sietünk, szemtanúi lehetünk egy megrendelt lóherélésnek. Ilyenen még úgy sem jártunk, tehát kocsiba be, térkép elő, irány Szigetszentmiklós. 

Helyzet van! - szóltak szombaton a Kutyavári-dokik: ha sietünk, szemtanúi lehetünk egy megrendelt lóherélésnek. Ilyenen még úgysem jártunk, tehát kocsiba be, térkép elő, irány Szigetszentmiklós. Az odafelé vezető úton Miklós elmesélte, hogy a beavatkozásra azért van szükség, mert a nem tenyészállatnak szánt csődör az utóbbi időben igen kezelhetetlenné vált, kanca közelében hisztérikusan és agresszíven viselkedett, nem lehetett rajta biztonságosan lovagolni.

A kasztrálás helyszíne az udvar, a műtőasztal egy szalmabála, a klíma nyirkos, látszik a leheletünk. Vegyes érzelmekkel követjük az eseményeket. Első lépésként az állatorvos nyugtatóinjekciót ad be a ló nyaki vénájába. Ezt követi a bódult állat lábainak szakszerű összekötözése speciális mongol hurkokkal, majd jöhet az altatóinjekció beadása is. Az összekötözésre azért van szükség, hogy még véletlenül se rúghassa meg a közelében tartózkodó állatorvost és segédeit. Biztos, ami biztos, az állatorvos - hogy szeme épségét megőrizze - még a ló farkát is összekötözi.

 


A műtét elvégezhető álló és fekvő csődörön is (vágta közben nem). Zsargal doktor szerint a fekvő ló a biztonságosabb, mi hiszünk neki! A nyugtató hatni kezd és az állatot az állatorvosok és még néhány markos legény sikeresen az oldalára fektetik. A közelben állók természetesen gondoskodnak róla, hogy senki és semmi ne szenvedjen sérülést az esetlegesen rugkapáló féltonnás jószágtól. A már alvó csődör kap egy adag helyi érzéstelenítőt, ezt követően már valóban nincs más hátra, mint maga a demaszkuláció. Nézni is fáj, a bámészkodó legények közül néhányan elájulnak. Az ébredező pácienst aztán az állatorvosok és segédeik bekísérik egy fűtött istállóba, ahol rövidesen teljesen magához tér, majd néhány nap után minden sebe beforr. A kancák hiú ábrándjainak annyi.

A videót a Média Online készítette dr. Kukla Miklós és dr. L. Zsargal, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársainak közreműködésével.

értékelés