Szénaalom: melyik a legjobb a kisrágcsálóknak?
Míg az ember legfontosabb bútora a kényelmes ágy, addig a kisrágcsáló kényelméről a minőségi alom gondoskodik. Videóriport a szénaalomról.

Ha kedvenc kisrágcsálónk kényelméről és egészségéről van szó, akkor a terrárium berendezésekor a jó minőségű alom beszerzéséről sem feledkezhetünk meg. Az alom "jósága" ugyanis nem merül ki annyiban, hogy beszórunk állatkánk terráriumába egy kis tiszta faforgácsot és azt hetenként kitakarítjuk, frissítjük. Ha belegondolunk, nem sok állatka rohangál eredeti élőhelyén faforgácson, hanem sokkal inkább valamilyen komplex talajon, mint amilyen például a falevél, a fenyőtű, a széna, a különböző gyógynövények és levált fakérgek keveréke.

 

 

 

A Vitakraft Aqua-Food Kft. igyekezett a természetes talajt imitáló keveréket előállítani, és azt olyan kiszerelésű zacskóba csomagolni, hogy a gazdik könnyen kiszedhessenek egy alomra való adagot anélkül, hogy feleslegesen még egy félzacskónyi szénát kiszórnának. Tulajdonképpen egy-egy cserére való kis szénapogácsákat készítettek és azt préselték össze egy szalámi alakú, dizájnos csomagolásba.

 

Szénaalom: megéri az árát!

szenaalom

 

Ez a fajta alom nem olyan olcsó, mintha egyszerű faforgácsot vennénk, de sokaknak megéri az árát, hiszen kedvencünk jobban, otthonosabban fogja érezni magát benne. Továbbá az ilyen alom használatával csökkenthető az allergiás reakciók előfordulása, ugyanis a legtöbb kisállat érzékeny a közönséges fűalmokban néhány fűfélére, forgácsfélére, a poros és a szennyezett alomra.

Természetesen faforgácsot is lehet használni, de akkor néhány dologra oda kell figyelni, mielőtt beszórnánk kedvencünkhöz. Ne használjunk illatosított vagy penészes forgácsot. A forgácsot a ketrecbe, terráriumba helyezés előtt szitáljuk ki (a fűrészport ki kell dobni) és csak a pormentes, penészmentes, tiszta forgácsot tegyük be a terráriumba. Ne várjuk meg, amíg elszennyeződik az alom, minél gyakrabban cseréljük ki.


A videót a LIONS Media készítette Néder András
, a Vitakraft Aqua-Food Kft. munkatársának közreműködésével.

értékelés