Bizsu története (2002-2005. 03. 26.)
Bizsu egy holland törpe keverék bak nyuszi. Fekete színű az orrán egy fehér háromszöggel. 2002-ben született.

Bizsu egy holland törpe keverék bak nyuszi. Fekete színű, az orrán egy fehér háromszöggel. 2002-ben született. Egy család vette meg, fehér testvérével együtt a gyerekeknek, húsvéti ajándéknak. Persze örültek neki, de idővel már egyre kevesebbet törődtek velük.

fekete-nyuszi

Szerencsére a gyerekek általános iskolájában egy tanár kitalálta, hogy az alsósoknak kisállat simogatót készít az iskola folyosóján, és megtanítja őket a felelős állattartásra. A két nyuszit be is vitték.

Egyik nap sikerült elszöknie a két nyuszinak, sajnos a fehéret egy kutya megkergette és elütötte egy autó, Bizsu sérülésmentesen megúszta.

nyuszik-a-fuben

Később új igazgató érkezett az iskolába, ezért minden állatnak mennie kellet. Mindegyiknek jutott gazda. Bizsut egyik lány elvitte egy házinyúltenyésztőhöz. A tenyésztő elfogadta és mondta, hogy csak azért nem vágja le, mert a gyerekeké volt. Berakta egy felnőtt nőstény házinyúlhoz, aki folyamatosa megtámadta. A hátának 80%-a megsérült és elfertőződött (annyira fájt neki, hogy nem tudott ugrálni, hanem csak lassan "sétálni").

A tenyésztő rájött, hogy Bizsu egy törpe nyúl és szólt a lánynak, hogyha nem viszi el, akkor levágja. A lány szólt nekem és rögtön elmentünk érte. Éppen akkor hívott át egy embert a tenyésztő, hogy vágja le az összes nyulát (már nem akarta őket tenyészetni). Egy dobozba tettük és hazahoztam. Rögtön megfürdettem, hogy lekezelhessem a sebét, mert mindene vizeletes és ürülékes volt a rossz tartási viszonyok miatt. Betadinnal lekezeltem a hátát.

Még ezek a megpróbáltatások ellenére is barátságos volt az emberrel. Néhány hét alatt a hátán lévő sérült bőrfelület kezdett leválni és alatta új bőr fejlődött. Mikor teljesen levált, a háta  kopasz lett, de már rendes nyúl módjára tudott ugrálni.

Sajnos ezzel még nem volt vége Bizsu megpróbáltatásainak; kiderült, hogy a foga is megsérült és nem hajlandó koptatni, ezért folyamatosan vágni kellett neki. Idővel már teljesen megszokta.

Vettünk neki két lány nyulat, akiktől külön-külön 2 almot hozott. Addigra már teljesen benőtt a szőr a hátán csak már a színe nem volt a régi (fehér szőrszálak nőttek rajta). A fogprobléma miatt nem tudott nagyon meghízni (sosem volt kövér). Egyik fiát megtartottuk és vettünk még melléjük egy másik barna nyuszit. Így hárman nagyon jól érezték magukat, egy kupacban aludtak.

nyuszi-szinek

2005. 03. 22-én észre vettem, hogy a jobb szeme be van gyulladva és a pofája kissé be van dagadva. A daganat nagyon gyorsan kezdett el rajta nőni, 26-ára már a szemét kitolta a helyéről és pislogni sem bírt. El is vittük az orvoshoz, aki igazolta, hogy rosszindulatú daganata van. Bizsu még ott is nyugodtan, barátságosan viselkedett. Sajnos nem volt más választásunk el kellett altatni, mert már a tömege is rohamosan csökkent, annak ellenére, hogy evett.

Ő egy igazi családi nyuszi volt, a macskával és a kutyával játszott. A kutyánk legjobb barátja volt.

Nagyon hiányzik nekünk...

értékelés